2019. november 13., Szilvia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új, veszélyes növényvírus terjed Európában

Az Európai Bizottság döntése alapján az eddig többnyire Amerikában pusztító, főleg a paradicsomot károsító Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) több vírusmentes tagország kezdeményezésére ez év november 1-től kontinensünkön is karantén kártevőnek minősül.

A freshplaza.com beszámolója szerint a kártevő elleni védekezés csak a fertőzött területek teljes felszámolásával oldható meg.

A ToBRFV az emberi egészségre különös veszélyt nem jelent,

a karanténba sorolás célja elsősorban terjedésének meggátolása, mivel mára a vírus Európában is számottevő károkat okoz a termesztők paradicsom- és paprikatábláiban.

Ez egyben azt is jelenti, hogy november 1-től a kártevő esetleges megjelenését a tagországok valamennyi paradicsom- és paprikatermesztője köteles jelenteni az illetékes hatóságoknak. A tagország ezt követően meghatározhatja a további intézkedéseket.

A vírus megjelenését kötelező bejelenteni
Fotó: agroinform.hu/gd.eppo.int

A fertőzött területről származó termékek az EU piacain hivatalosan nem forgalmazhatók.

Foltok a paradicsom levelén
Fotó: agroinform.hu/gd.eppo.int

Az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) szerint az utóbbi hónapokban a vírus Angliában, Olaszországban, Mexikóban és Törökországban okozott komolyabb károkat.

A termésen sárgás vagy barnás foltok jelennek meg, gyakori a deformált növekedés is
Fotó: agroinform.hu/gd.eppo.int

A vírusról további tudnivalók a Nébih honlapján olvashatók.

Neked ajánljuk
Nem csak a klímaváltozás sújtja a hazai szőlő- és borágazatot Humánus szempontokból száműzik a hízott libamájat New Yorkból Elsőként térképezték fel a batátavírusokat hazánkban Színpompás konfetti környezetkárosítás nélkül Még napokig nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam