2021. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az indián banántól a télálló citromig egy magyar gazda birtokán

Akár az édenkert! – röviden így is jellemezhetnénk Szécsényi István zalakarosi birtokát. Az igényesen virágosított terület egy részén a hagyományos gyümölcsök mellett hazánkban különlegességnek számító fajták is teremnek.

Az épület melletti, meglehetősen nagy lugasokon kis túlzással százával lógnak a már majdnem érett kivik, de a télálló citrom és az indián banán látványa is alaposan meglepi a látogatót, még úgy is, hogy kell még néhány hét, amíg fogyaszthatók lesznek.

Szécsényi István: az indián banánnak csak a neve banán, nem hasonlít a mindenki által ismert gyümölcsre Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Bella Huba

– Ez a zalakarosi terület mintegy 22 esztendeje megvan, kezdetben szőlőt termeltem rajta. Aztán kivágtam, és intenzív almafajtákat, néhány tőke szőlőt és egyéb gyümölcsfákat telepítettem. Ekkor támadt fel a különleges fajták utáni érdeklődésem, és kezdtem meg a termesztésüket – idézte fel a kezdeteket Szécsényi István, aki Nagykanizsán lakik, de feleségével együtt imádják a zalakarosi birtokot. Nem csoda, ha idejük nagy részét ott töltik. Alig várják, hogy mehessenek, kiköltözhessenek. Így vannak ezzel unokáik is, akik szintén rajonganak érte.

– Bevallom, a számomra újdonságot jelentő különleges gyümölcsökkel nem ment minden egyszerűen.

Annak idején egy áruházban találkoztam például a kivivel. Vettem belőle néhányat, de hosszú ideig semmi eredményt nem értem el. Nőtt ugyan szépen, de termést nem hozott. Ezért elkezdtem kutakodni az interneten, hogy mi lehet a baj és a megoldás. Rátaláltam a letenyei tolmácsra, Varga Jánosra, aki kijött hozzám. Hosszasan elbeszélgettünk a teendőkről, például arról, hogy rossz metszési módszerekkel teljesen tönkre lehet tenni a gyümölcsfákat, így természetesen a kivit is. Onnantól minden megváltozott. Úgy metszettem, ahogy ő mondta. Jött is a termés, egyre nagyobb mennyiségben és kiváló minőségben. A siker erőt adott, és bővítettem a sort. Egyszer fodrásznál voltam, ahol várakozás közben kezembe akadt egy mezőgazdasági szaklap, amiben az indián banánról írtak. Mondanom sem kell, azonnal elhatároztam, hogy ilyet is beszerzek és termelek. Megismerkedtem egy termelővel, akitől magokat tudtam vásárolni. Emlékszem, darabját kétszáz forintért adta. Sikerült, a gyümölcs termőre fordult. Tudni kell, hogy csak a neve banán, nem hasonlít a mindenki által ismert gyümölcsre. De csodálatos növény. Eredetileg az őserdőben terem, és úgy hívják, hogy a szegény ember banánja. Minden információt elolvastam róla, amit csak találtam, és bekapcsolódtam az internetes szakmai fórumokba is.

Innentől pedig nem volt megállás, az 1152 négyzetméteres birtokra – igazi különlegességként – megérkezett egyebek mellett a fekete berkenye és a télálló citrom is.

A fekete berkenye igazi különlegesség Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Bella Huba

– Jelenleg hetven almafa és húsz szőlőtőke van a birtokon, de meggyfám, nektarinom, kajszibarackom, szelídgesztenyém, és kétfajta fügém is van. Volt szilvafám, mandulám, birsbokrom, de ezek valahogy nem bírták a helyet. Pedig csodálatos itt a klíma. Egyrészt magasan vagyunk, másrészt pedig biztos vagyok benne, hogy a zalakarosi termálos klíma hatása is érvényesül. Ezen a helyen nincsenek olyan jellegű fagyok, mint más területeken, vagy akár a nálunk lejjebb lévő területeken. Ez természetesen nagyban segíti, hogy megélnek birtokunkon a déli, meleg éghajlaton termő gyümölcsök. Hallani azt is, hogy a klímaváltozással hazánkban is egyre nagyobb teret kapnak ezek a növények, ebben is biztosan van igazság.

Szécsényi István azt mondja, munka persze mindig akad a kertben, de ők csak hobbiból csinálják. Ő végzi a kerti munkákat, felesége pedig a gyümölcsök feldolgozásában jeleskedik.

– Oda kell figyelni a kert és a gyümölcsök minden rezdülésére, hiszen kártevők azért akadnak. Mi nem használunk vegyszereket, csak annyit, hogy az almafák kétszer kapnak réztartalmú lemosó permetezést. Azt hiszem, ezek a gyümölcsök úgy a legjobbak, ha megmaradnak természetesnek.

A házigazda felesége hozzátette, mennyi jótékony hatása van a különleges gyümölcsöknek. Kedvenceik közé tartozik az indián banán és a fekete berkenye, de nagyon kedvelik és fogyasztják a télálló citromot is, méghozzá több formában. A hagyományos magyar gyümölcsöket is az utolsó darabig feldolgozzák.

– Nagyon szeretjük a kivit. Az indián banán íze, zamata, illata pedig valami csodálatos.

Idén is bőségesen termett a kivi Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Bella Huba

A riport a magyarmezogazdasag.hu oldalon olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam