2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Minden eddiginél jelentősebb fásítási programok kezdődnek

Minden eddiginél jelentősebb programokkal folytatja az erdő- és faültetéseket az Agrárminisztérium (AM), és mindenki számára lehetővé teszi a részvételt Magyarország zöldítésében.

Az AM sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter sürgette a magángazdálkodók további támogatását, mivel a gyenge minőségű termőföldek erdősítésére elsősorban nekik van lehetőségük.

Kiemelte emellett a leromlott és nehezen hasznosítható területek, különösen az elhagyott ipari övezetek fásítását. Országszerte több tízezer hektárnyi területen ezermilliárdokba kerülne a kármentesítés, miközben az elszennyezett talaj erdősítéssel is tisztítható.

A miniszter szerint erdőkkel fel lehetne váltani például az elöregedett, 50-60 éves, gazdaságtalanul működő gyümölcsösöket is, ha a támogatások ebben érdekeltté tennék a tulajdonosokat. A termelők jobban járnak, ha munkaerő és feldolgozókapacitás nélkül nem almafákat nevelnek, hanem erdősítésből jutnak bevételhez, az erdősávok megújítása ráadásul a termelésnek és az élővilágnak is egyszerre kedvez. A tárcavezető úgy látja, hogy csak ezzel több ezer hektár új erdő telepíthető.

Az önkormányzatok az AM tervei szerint parkok és útmenti sávok fásítását támogató pályázatokra jelentkezhetnének. A tárca olyan fajok ültetését támogatná, amelyek egyszerre tűrik a szárazságot és a városi levegőt, ugyanakkor nem bocsátanak ki allergén pollent. A fásításokban a miniszter az önkormányzatok mellett a civil és egyházi közösségekre is számít, hiszen az eddigi programok tapasztalatai kedvezők, ezért az újak is jelentős társadalmi és környezeti eredményekkel zárulhatnak.

Fotó: pixabay.com

Sokakat ösztönöz cselekvésre az is, hogy a klímavédelem hirtelen a közbeszéd egyik legfontosabb témája lett, a hamarosan kezdődő programoknak ezért hasznosítaniuk kell a fiatalok és a civil közösségek tenni akarását – tette hozzá. Az éghajlatváltozás következményei valóban jelentősek, épp ezért felelőtlenség politikai haszon reményében, klímakatasztrófára hivatkozva feszültséget kelteni.

A környezeti kihívásokat csak szakmai összefogás oldhatja meg, és aki tényleg tenni akar, részt vehet a várhatóan jövő tavasszal kezdődő közösségi rendezvényeken és nyílt napokon, vagy indulhat az új pályázatokon.

Neked ajánljuk
Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás Néhány gondolat a koronavírus-járványnak a fenntartható fejlődési fordulatra gyakorolt hatásairól Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam