2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötven év múlva pusztává válhat Szerbia éléskamrája

Riasztó mértékben csökken a Vajdaságban található mintegy 1,7 millió hektárnyi termőföld szervesanyag-tartalma. A szakértők figyelmeztetnek, a talaj humusztartalma már 3 százalék alá esett, ami az optimális határérték.

Az intenzív mezőgazdasági termelés megkezdése előtt a vajdasági termőföldek szervesanyag-tartalma több mint 5 százalék volt, majd folyamatosan csökkent. Csak az elmúlt húsz évben 3,5 százalékról 3 százalék alá esett.

„Ideje, hogy az állam megértse a probléma súlyosságát, és intézkedjen. Ellenkező esetben már nem nevezhetjük Vajdaságot Szerbia éléskamrájának, Európa éléskamrájának pedig végképp nem” – mondta Jovica Vasin, az Újvidéki Mezőgazdasági Kutatóintézet munkatársa.

A talaj szervesanyag-tartalmának fogyása már most érezhető, a korszerű agrotechnikai intézkedések ellenére a terméshozamok csökkennek.

50 év múlva sivataggá válhat Szerbia „éléskamrája” Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Másik komoly probléma, hogy az elmúlt 30 évben évente 2-3 százalékkal csökkent az állatállomány Szerbiában. Ez az oka annak, hogy a legtöbb termőföldön istállótrágya helyett műtrágyát használnak.

Ami pozitívum, az az öntözőrendszerek kiépítése, lévén hogy Szerbiában jelenleg a termőföldek mindössze 1,5 százalékának biztosított a vízellátása. A szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy az öntözőrendszerek kiépítése nem elegendő,

szerves trágya nélkül a Vajdaság ötven év múlva pusztává válhat a terméshozam tekintetében.

Az állatállomány újjáépítése és a szarvasmarhák számának növelése hosszú folyamat, de egyértelműen ebben rejlik a probléma megoldása.

Neked ajánljuk
Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam