2020. október 1., Malvin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fekete év a 2019-es az európai méhészek számára

A franciák az egyik legrosszabb évre számítanak, mindössze 9000 tonnás mézterméssel, amely a kilencvenes évek átlagtermésének alig egynegyedét teszi ki. Tavaly az EU legnagyobb méztermelője Románia volt, ebben az évben viszont ott is csökkent a mézhozam.

A 2019-es év eddig általában fekete év volt az európai méhészek számára,

ami főleg a kedvezőtlen időjárásnak, kisebb részben a peszticidek használatának tudható be.

Olaszországban idén eddig több mint 1000 rendkívüli időjárási jelenséget regisztráltak, amelyek hatására az előállított méz mennyisége az egy évvel korábbi 23 000 tonnának mintegy felére apadt, a méhészek árbevétele pedig legalább 73 millió euróval csökkent.

Fotó: pixabay.com

Franciaországban az idei tavasz végén egy hosszan tartó, erős lehűlés, majd

júniustól egy hőhullám következett be, amely utóbbinak hatására egyes helyeken a kaptárakban a viasz megolvadt, és rabul ejtette a méheket.

Ennek következtében a franciák az egyik legrosszabb évre számítanak, mindössze 9 000 tonnás mézterméssel, ami a kilencvenes évek átlagtermésének alig egynegyedét teszi ki.

A francia méztermelők egyesületének elnöke a jövőt illetően is borúlátó, mivel a kaptárakban a dolgozók a nektárhiány miatt országszerte sok herét (hímet) megöltek, ami a következő években fékezi az állomány szaporodását. A méztermés Spanyolországban is évek óta jóval elmarad az elvárásoktól.

2018-ban az EU legnagyobb méztermelő országa Románia volt 30 000 tonnás terméssel, de idén mintegy 15 százalékkal kevesebbet tudnak előállítani, aminek nagyrészt a repcevetéseknek a csapadékhiány által okozott gyenge állapota, illetve a nektárt sok helyütt elmosó heves esőzések az okai.

A skandináv országokban az idei méztermés a kedvező időjárás hatására valamelyest meghaladja az egy évvel korábbit, de alatta marad a sokévi átlagnak.

Az európai méhészek és méztermelők egyre erőteljesebben figyelmeztetnek a Kínából származó mézimport veszélyeire, mivel egyrészt a kínai méz többek között sziruppal hígított lehet, másrészt több európai ország saját termékének minősíti és címkézi a kínai mézzel kevert termékeket, még akkor is, ha azok nagy része Kínából származik.

Neked ajánljuk
Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam