2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan babot is termeszthetünk a Holdon és a Marson

Holland kutatók növényt termesztettek a Mars és a Hold talajához hasonlító, a NASA szakemberei által létrehozott talajban. Kutatásukból kiderült, hogy nemcsak lehetséges élelmet termelni a vörös bolygón és a Holdon jövendő lakóik számára, hanem életképes magokat is lehet nyerni belőlük növénytermesztéshez.

Wieger Wamelink és kollégái a Wageningeni Egyetemen és Kutatóközpontban tíz különféle növényt termesztettek: kerti zsázsát, rukkolát, paradicsomot, retket, zabot, quinoát, spenótot, snidlinget, babot és póréhagymát. Az általuk használt talaj hasonlított a Hold és a Mars törmelékes talajára, a regolitra, kontrollcsoportként általános termőföldet használtak.

Ez a második kísérlet, amelyet a csoport végzett a talajban növekvő növények vizsgálatával Fotó: Facebook/Food for Mars and Moon

A tíz növényből kilenc normálisan kifejlődött, ehető termésekkel, csak a spenót volt kivétel. A termesztőtálcánkénti teljes biomassza-produkció a földi talaj és a Marshoz hasonló talaj esetében volt a legmagasabb, és jelentősen eltért a Hold talaján termesztettől.

A retek, a zab és a kerti zsázsa esetében sikerült a magokat kicsíráztatniuk a kutatóknak – derült ki a tanulmányból.

A holland tudósoknak sikerült növényeket termesztenie olyan talajokban, amelyek szimulálják a Mars és a Hold körülményeit a NASA által biztosított talajmintákkal Fotó: Facebook/Food for Mars and Moon

„Felvillanyozott minket, amikor láttuk, hogy a Marséhoz hasonló talajon termesztett első paradicsomok pirosodni kezdtek. Ez azt jelenti, hogy megtettük a következő lépést egy fenntartható zárt mezőgazdasági ökoszisztéma felé” – jelentette ki Wieger Wamelink.

Neked ajánljuk
Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Több hónap csapadéka hiányzik a föld termőrétegéből Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam