2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Harcot indít az EU az idegen kártevők ellen – A turisták poggyászait is átvizsgálják

Az európai uniós hatóságok decembertől vasszigorral ellenőrzik az idegen országokból érkező növényeket. A cél a nem őshonos kártevők megjelenésének és elszaporodásának megelőzése. Az Európai Unió rendelete nem csak a kereskedelmi szállítmányokra vonatkozik, a hatóságok a turisták poggyászait is átvizsgálják.

Az elmúlt években számos, korábban ismeretlen kártevő szaporodott el az unió területén. A Magyar Nemzet cikke példaként

a márványpoloskát említi, amelynek első példányait csak 2013 őszén regisztrálták Magyarországon, és 2014 tavaszán is még csak három ismert előfordulási helye volt, majd szinte az egész országot elárasztotta az Ázsiából származó kártevő.

Az egész országot elárasztotta az Ázsiából származó poloska
Fotó: 123RF

Tavaly ilyenkor már írtunk arról, hogy szigorodni fog az uniós szabályozás is. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete szerint december 14-től a határ átlépésekor az EU-ból származó termékeket növényútlevélnek, az EU területén kívülről származó növényeket növényegészségügyi bizonyítványnak kell kísérnie. A tűzifa, a tranzitküldemények és a fa csomagolóanyagok is hasonlóan szigorú ellenőrzés alá esnek majd – írta a lap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatója alapján.

A szigor a turistákra is vonatkozik, ezért a jövőben kétszer is meg kell gondolniuk az utazóknak, hogy szuvenírként becsomagolják-e a távoli országban vásárolt növényt.

A kártevők behurcolása szempontjából a legnagyobb kockázatot az utasok poggyásza jelenti.

Az agrárkamara szerint az ellenőrzést a kisebb határátkelőknél várhatóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja végezni, a zárszolgálattal rendelkező átkelőkön pedig a növényvédelmi hatóság és a NAV közösen jár majd el.

Neked ajánljuk
Gyanús kínai vetőmagok postán: átverés, lehúzás vagy egy nagyszabású bioterror-merénylet? A csehek automatából népszerűsítik a saját krumplijukat Egyre több az idegenhonos tízlábú rák Magyarországon ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam