2020. február 29.,
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Igen jó volt a teszteken az előre csomagolt sárgarépa

Előre csomagolt sárgarépákat vizsgált a legújabb Szupermenta tesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), 11 mintából 10 megfelelt az élelmiszer-biztonsági előírásoknak, egy esetben azonban nem engedélyezett talajfertőtlenítőkészítmény-maradványokat találtak a szakemberek.

A kifogásolt sárgarépában olyan hatóanyagot mutattak ki, amely ugyan az emberi szervezetre akut egészségügyi károsító hatást nem jelent, a jogszabályok alapján azonban kizárólag üvegházakban, uborka- és paprikakultúrákban lehet használni. Ezért az érintett termelővel szemben a Nébih hatósági eljárást indított, és növényvédelmi bírságra is számíthat – írja az MTI.

A 11 ellenőrzött termék között 8 magyar, egy holland, egy olasz és egy osztrák származású sárgarépa szerepelt.

Fotó: pixabay.com

A Nébih laboratóriumában a szakemberek elemezték többek között a sárgarépák növényvédőszer-maradék-, kálium, nitrit- és nitrát-, nedvesség- és összescukor-tartalmát, valamint megmérték a termékek béta-karotin- és C-vitamin-tartalmát is.

A kedveltségi teszten a Magyar Zöldség Gyümölcs sárgarépa végzett az élen, a második helyezést a Top Carrots sárgarépa nyerte el, a dobogó harmadik fokára pedig a Tesco sárgarépa került.

Neked ajánljuk
Megbolondította a romániai mezőgazdaságot a klímaváltozás A talajtermékenység visszaesésével, a vízminőség romlásával kell számolnunk Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Biztató eredményeket hozott a drogériákat cselekvésre buzdító petíció Így nézne ki a jövő villanyautója?
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam