2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

FAO: Az intenzívebb időjárási sokkok milliók életét keserítik meg Afrika déli részén

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy aggasztó méreteket ölthet a súlyos éhezés a dél-afrikai fejlesztési közösség (SADC) 16 államában a következő hónapokban – 45 millió embert sújthat.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (IFAD) és a Világélelmezési Program azonnali lépéseket sürget a súlyos krízis elkerülése érdekében.

Már jelenleg is több mint 11 millió ember helyzete válságos kilenc dél-afrikai országban.

„Az elmúlt 35 év legkeményebb aszályos időszaka van mögöttünk, amely a kontinens középső és nyugati részeit sújtotta a vegetációs időszakban” – mondta Margaret Malu, a Világélelmezési Program dél-afrikai ügyvezető igazgatója.

Még 2016 októberében ilyen hatalmas bábokkal tiltakozott az éhezés ellen egy francia civil szervezet a Trocadérón (azaz az Emberi Jogok terén) megrendezett demonstráción, az ENSZ kezdeményezésére  Fotó: MTI/EPA/Horacio Villalobos

Afrika déli részén – ahol a mezőgazdaság nagy részét a kistermelők munkája teszi ki – az elmúlt öt szezon során csupán egyszer hullott elegendő csapadék, miközben tartós szárazság, ciklonok és áradások veszélyeztették a termést. Az élelmiszerárak vidéken és a városokban is nőttek, tömegével pusztulnak el a haszonállatok, és egyre nagyobb a munkanélküliség.

A három ügynökség ezért fokozza a kilenc országban végzett tevékenységét, hogy több mint 12 millió emberen segítsenek 2020 közepéig azonnali élelmiszersegélyekkel. Ezeken túlmenően a termelés bővítésében, a veszteségek elkerülésében és a fenntartható termelésben, továbbá a hitelhez és piacokhoz jutásban is támogatják a kistermelőket.

A Nemzetközi Éghajlatváltozási Testület (IPPC) szerint a kontinens déli részének hőmérséklet-növekedése a globális átlag kétszerese.

A humanitárius segítségnyújtás és a hosszú távú fejlesztési tervek összekapcsolása kritikus fontosságú a válság kezelésében, valamint a szegénység és az éhezés mélyebb okainak megoldásában.

Neked ajánljuk
Természetes gyümölcsészet – 1. rész (videó) Szép csendben Bill Gates lett az USA legnagyobb termőföldbirtokosa (videóval) TEDx: Megmenthet-e a mezőgazdaság a klímaválságtól? Kökény Attila előadása (videó) Nehéz versenyezni a kínai napelemekkel Vissza a vadonba
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam