2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a klímaváltozás sújtja a hazai szőlő- és borágazatot

A média szinte apokaliptikus képet fest a klímaváltozásról, s bár kerülni kell a hatásvadász előadásokat, az Országos Szőlész-Borász Konferencia kiemelt témája a klímaváltozás szőlő-bor ágazatra gyakorolt hatása volt.

A rendezvény gyakorlatorientált szőlészeti és borászati ismeretek innovatív tudásátadó fóruma, a szervezők nem titkolt célja ugyanakkor az is, hogy közel hozzák egymáshoz a kutatási és oktatási műhelyek képviselőit és a termelésben dolgozókat.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a több mint 200 résztvevő kapcsán kifejtette, egyre több a fiatal a sorok között, s a termelők is magukénak érzik a rendezvényt. Olyan döntéseket kell meghozni, melyek évtizedekre vannak kihatással, ebben pedig csak tudással felvértezve lehet felelősen lépni. Mint mondta,

két nagy feladat is áll az ágazat előtt, mely sürgős intézkedésre vár: mélyponton van a hazai borfogyasztás, illetve Európa legolcsóbb borát állítjuk elő.

A plenáris ülésen Jean-Louis Escudier, a Nemzetközi Borászati Hivatal szaktanácsadója a bor alkoholtartalmának csökkentését lehetővé tevő módszerekről számolt be. A folyamatot az inspirálta, hogy a francia lakosság mintegy harmada egyáltalán nem fogyaszt bort. A szakember kiemelte, az ezredforduló óta a vizsgált Languedoc-Roussillon borvidéken magasabb a párolgás, mint a lehulló csapadék, ami negatív folyamatokat indított el.

Jean-Louis Escudier előadása az alkoholtartalom csökkentéséről
Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Zsoldos Szandra

Bár a szőlő viszonylag jól alkalmazkodik a szárazabb körülményekhez, mégis legalább 450 milliméter csapadékra van szüksége vegetációban, amire sokan csak legyintenek, mondván: a szőlő két évezreden keresztül mindig talált magának vizet. Ami biztos: Dél-Amerikában telepítés előtt megnézik, tudnak-e megfelelő hozamú kutat fúrni, különben bele sem kezdenek.

A meleg nyarak a szőlőben magasabb mustfokot, és ezáltal a borban magasabb alkoholtartalmat is eredményeznek, ám a 15 térfogatszázalékos alkoholtartalom már nem biztos, hogy vonzza a fogyasztókat.

Az alacsony alkoholtartalommal kapcsolatban sokan tévesen azt gondolják, hogy nem volt elég érett a szőlő.

Az alkoholtartalom csökkentésére már ma is számos – szőlőtermesztési és borászati – lehetőség áll rendelkezésre. Az ültetvényben megoldás lehet a nagyobb terhelés, míg borász oldalról az erjedés előtti, közbeni vagy utáni beavatkozás.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Minden természeti erőforrás védelme fontos az Agrárminisztériumnak Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam