2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méltatlanul elfeledett kincsünk, a homoktövis

Két hektáron termeszt homoktövist egy balástyai házaspár, kétévente 15-20 tonna gyümölcsöt szüretelnek. Hiába ez az egyik legegészségesebb növény, a hazai termés 90 százaléka külföldre kerül, itthon ugyanis még nem értékeljük kellőképpen.

Bár a homoktövist egészségre gyakorolt hatása miatt egyesek csodanövényként emlegetik – többek között immunrendszer-erősítő, segít az ideális testsúly megtartásában, csökkenti a vércukorszintet, késlelteti az öregedést, lassítja az érelmeszesedést és gátolja a hajhullást –, hazánkban még mindig viszonylag kis területen foglalkoznak a termesztésével.

Dél-Magyarországon az egyik legnagyobb ültetvény a balástyai tanyavilágban, Kiss László biokertészetében található. 2011-ben azért telepítette ide feleségével az első cserjéket, mert nagyon értékesnek és egészségesnek találta a nagy beltartalmi értékű, C-vitaminban gazdag gyümölcsöt. Két gyermeket nevelnek, akik rendszeresen isszák a homoktövisből készült gyümölcslevet, és a téli időszakban sem betegednek meg.

A homoktövis kétévente terem. Bár nem igényel növényvédelmet, év közben pedig különösebb gondozást sem, a betakarítási időszak „kárpótolja” a termesztőket: a gyümölcs hirtelen érik be, ezért egyszerre kell nagy mennyiségeket leszedni.

Két hektáron termeszt homoktövist a balástyai házaspár Fotó: delmagyar.hu/Kuklis István

Az ágak szedés után szinte rögtön fagyasztóba kerülnek. Így a gyorsan romló bogyók nem tudnak erjedésnek indulni, és a leszedésük is sokkal egyszerűbb, mert nem sérülnek.

László felesége, Kiss-Kovács Orsolya számtalan formában fel tudja dolgozni a homoktövist. A préselt velőt hígítva ivóléként lehet fogyasztani, mézzel édesítve. Készít gumicukrot, a gyümölcs magjából pedig magőrleményt, amelynek semmi íze nincsen, de rendkívül gazdag ómega-3 zsírsavakban és rostokban.

A házaspár tapasztalatai szerint egyre többen kezdik felfedezni ezt a gyümölcsöt, éttermekben is használják, bizonyos cégek immunerősítőnek viszik a kollégáiknak, tavaly pedig az iskolagyümölcs-programba is bevették a homoktövist.

László szerint hazánkban valahogy még mindig nem becsüljük meg ezt a növényt, nem úgy, mint a skandináv országokban, ahová Magyarországról 90 százalékban feldolgozatlanul kerül a homoktövis az ottani élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai ipar számára.

Fotó: delmagyar.hu/Kuklis István

Kiss Lászlóék kétévente 15-20 tonna gyümölcsöt szüretelnek, s mivel ezt a mennyiséget a kiskereskedelem nem tudja felvenni, ők is igyekeznek a nemzetközi piacon értékesíteni. Tavaly Németországba és Litvániába adták el a homoktövist, és mivel kistermelőként nehéz külföldi piacokra betörni, ezért más, környékbeli termesztőkkel fognak össze, hogy együtt értékesítsék.

Neked ajánljuk
Napi több ezer kilogramm termés várható Európa legnagyobb vertikális farmján Amerikai–brit antibiotikumhasználati vita Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam