2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kihalás szélén áll egy magyar őshonos háziállatfajta (videó)

Mindössze 250-300 egyed. Ennyi a létszáma azon magyar parlagi kecskéknek hazánkban, amelyek a zálogai lehetnek a fajta fennmaradásnak. Az egyedi megjelenésű, hosszú szőrű, tincses kecskék felkutatását Erdélyben is elkezdték, hogy a kihalás széléről visszahozzák ezt az őshonos magyar háziállatfajtát.

A magyar parlagi kecske eredete a honfoglalás korába nyúlik vissza. A magyarok által hozott, és a Kárpát-medencében akkor itt élők által tartott kecskék kereszteződéséből alakult ki.

2011-12 előtt szinte alig akadt, aki e fajtajelleget viselő kecskék génmegőrzésével foglalkozott volna hazánkban, holott egy évszázaddal ezelőtt még nagy számban voltak jelen Magyarországon. Ám a hagyományos paraszti gazdálkodás átalakulásával, eltűnésével egyre gyakoribbá vált a keverék, keresztezett állomány még a legeldugottabb falusi portákon is.

Szinte az utolsó pillanatban kezdődött a fajta megmentése.

Magyar parlagi kecskék Fotó: magyarmezogazdasag.hu/BNE

E munkát 2016-tól hazai támogatás is ösztönözi, a Géngyűrű Génmegőrzési Program keretében.

A magyar parlagi kecskét a hosszú szőre védi a rovaroktól, extenzíven tartható, és az ártéri területek, gátak legeltetésében lehet gazdasági szerepe is. Vizsgálják különlegesen értékes és hasznos tulajdonságaikat, takarmányozási lehetőségeiket és azt is, hogy miként lehet tejtermelésüket javítani.

Napjainkban mintegy 10-11 hazai tenyésztő foglalkozik a fajta megmentésével. A Haszonállat-génmegőrzési Intézet és Magyar Haszonállat-génmegőrző Egyesület közös munkája eredményeként mintegy 30 egyedes állományt tartanak az intézet gödöllői telepén. A Haszonállat-génmegőrzési Intézetnek az erdélyi Homoródalmáson is van 40-50-es létszámú magyar parlagikecske-állománya.

Neked ajánljuk
Magyar Nemzet – Nagy István: a járvány rámutatott a hazai termékek fontosságára A trópusiasodás a szlovén tenger élővilágát is veszélyezteti A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk Dánia mesterséges energiaszigetet épít Rekordadomány gyűlt össze társadalmi ügyekre a koronavírus következtében
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam