2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A gyomok jelenléte valójában jót tesz a növénytermesztésnek

A gyomnövények segíthetnek a terméshozam növelésében, és jó védekezést jelentenek az invazívabb fajokkal szemben – állapították meg a pisai Szent Anna Egyetem szakemberei.

Az intézmény agrobiodiverzitási programjában részt vevő doktorandusz, Guillaume Adeux által vezetett hároméves tanulmány szerint a termesztett növényekkel együtt élő gyomok bizonyos szintű sokféleségének a megőrzése segít csökkenteni a terményveszteséget.

Az eredmények szerint az úgynevezett „ökológiai fülkék” – egy élőlény szerepe, státusza az élőhelyén – betöltésével bizonyos gyomok megakadályozzák, hogy az invazívabb fajok gyökeret verjenek, és ellepjék a termőföldeket.

Mindez megerősíti azt a feltételezést, hogy a biológiai sokféleség pozitív tényező az ember által létrehozott és a természet adta ökoszisztémákra nézve egyaránt.

Magyarország, 1968. június 10.: A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakembere új módszerrel, egy ES-9 típusú traktorra szerelt, gázolajjal működő lángszóróval irtja a gyomot egy csatornaparton (A felvétel készítésének pontos helye ismeretlen)
Fotó: MTI/Szebellédy Géza

Az intézmény közleménye szerint a tanulmány eredményei egy új, „agroökológiai” szemlélet felé mutatnak, amely a különböző fajok közötti interakció hasznosítására épül a terméshozam növelése érdekében, miközben csökkenti a rovarirtó szerek iránti igényt, és ezzel együtt azok negatív hatását az emberi szervezetre.

A Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány a Szent Anna Egyetem és a franciaországi INRA mezőgazdasági kutatóintézet együttműködésében készült.

Neked ajánljuk
Vegyszermentes veteményesek, avagy virágokkal a kártevők ellen Nem csak a klímaváltozás sújtja a hazai szőlő- és borágazatot Elsőként térképezték fel a batátavírusokat hazánkban A befektetők kényszeríthetik klímavédelemre a vonakodó vállalatokat Felesleges göncök új köntösben
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam