2020. november 23., Kelemen, Klementina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Reneszánszát éli a gyógynövénytermesztés Magyarországon

A gyógynövények gyűjtésének, termesztésének és feldolgozásának több évszázados hagyományai vannak hazánkban. Az egészségtudatos életmód elterjedésével a gyógynövénykészítmények reneszánszukat élik.

„Ma a gyógynövénytermékekkel gyakorlatilag minden eladható, legyen az egy turisztikai szállodai szolgáltatás vagy egy gyógynövénytartalmú sör. Az adottságaink, hagyományaink kiválóak, mind a vadon termő, mind a termesztett gyógynövényfajtáink kiváló beltartalmi paraméterekkel bírnak” – mondta Czirbus Zoltán, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában – írja a hirado.hu.

Az ágazatot csaknem harminc éve képviselő Gyógynövény Szövetség és Terméktanács az Agrárminisztériummal együtt dolgozik a szektor fejlesztésén. A versenyképesség érdekében nagy hangsúlyt helyeznek az előállított gyógynövények minőségét befolyásoló szabályozás kérdésére is.

Hazánkban jelenleg 25–30 ezer hektáron termesztenek gyógynövényt, az előállított mennyiség pedig 27–30 ezer tonna körüli. A gyógynövénygyűjtés és -termesztés, valamint az elsődleges feldolgozás nettó árbevétele több mint 20 milliárd forint.

„Az irány a gyógynövénygyűjtésből a termesztés felé tolódik el. Ezt látjuk a nemzetközi tendenciák alapján, hogy itt egyértelműen a kiút a gyógynövények termesztése.

Ehhez megfelelő technológiai szintet kell elérni, amihez nélkülözhetetlen az állami segítség, anélkül nem tudjuk talpra állítani a gyógynövényágazatot” – hangsúlyozta Czirbus Zoltán.

Az ágazat rendkívül értékes alapanyagokat biztosít az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára. A gyógy-, aroma- és fűszernövényeket tartalmazó termékek piaci forgalma évente mintegy 50 milliárd forint.

A fogyasztók egyre egészségtudatosabbak, így a kereslet folyamatosan nőtt az elmúlt években, az egyes fajták piaci sikere azonban évről évre változik. Tavaly a levendula volt a legnépszerűbb gyógynövény. Számtalan divat és tendencia van, hogy éppen mikor melyik gyógynövény az, ami a fogyasztóknál népszerű.

„Tizenhétféle gyógynövényt termesztünk, és csaknem tízfélét gyűjtünk és dolgozunk fel. Mi magunk szárítjuk padláson, hagyományos módon, morzsoljuk és csomagoljuk. Biogazdaság vagyunk, Győr környéke, a Nyugat-Dunántúl különösen érzékeny az ökológiai gazdálkodásra és a környezettudatosságra, mi mindkettőt biztosítjuk a vevőink számára” – mondta Sudárné Boros Erzsébet, a Sudár-birtok tulajdonosa.

Illusztráció Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az újítások leginkább a termékfejlesztéseknél jelentkeznek, egy-egy növényt gyakran számos célra használnak a termelők.

Ugyanazt a növényt fűszerként és gyógynövényként is fel tudják használni. A Sudár-birtok tulajdonosainak termékei közül a kakukkfűszirup az egyik legnépszerűbb, amelyet torokfájásra, megfázásra és felső légúti betegségekre ajánlanak, de sokan vásárolják meg étkezési céllal is, ízesítésre.

Az ágazat fejlődéséhez a növekvő kereslet mellett támogatásokra is szükség van. Ezért jelentetett meg a szaktárca a Vidékfejlesztési Programban gyógynövény-telepítések előmozdítására hárommilliárd forint keretösszegű pályázatot, amit a támogatást feldolgozó eszközök beszerzésére is kiterjesztettek.

Neked ajánljuk
Éghajlatváltozásra hangolva – Hormonszabályozott gyökérnövekedés Uniós oltalmat kaptak a soltvadkerti borászati termékek és a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam