2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyümölcsfákkal ültetik tele Koppenhágát

Sok koppenhágainak nincs saját kertje, de az almafák és szederbokrok ültetésével a természetet is közelebb hozzák a városlakókhoz, akik így saját maguk is megtapasztalhatják, hogy a természet ajándékai sokszor csak karnyújtásnyira vannak.

Koppenhága már most is a Föld egyik legélhetőbb városa. Hamarosan teleültetik a várost gyümölcsfákkal, amitől nemcsak zöldebb lesz Koppenhága, de az itt élők is kedvükre falatozhatnak majd a friss, helyi gyümölcsökből.

A város vezetői által nemrég elfogadott javaslat szerint, a gyümölcsfákat parkokban, játszótereken, templomkertekben, sportpályákon, temetőkben ültetik majd el.

Gyümölcsfaültetési ünnepség májusban Dániában Fotó: baminternational.com

A városok zöldítését ma már egyre több helyen igazi természetet megidéző zöldfelületekkel végzik. Bécsben több millió eurót különítettek el a város további fásítására és a zöldterületek növelésére, mert a városvezetők remélik, ezzel némiképp mérsékelhetik a klímaváltozás hatásait, és javíthatják a levegő minőségét.

Nagy-Britanniában komoly mozgalommá vált a vadvirágos rétek városokba telepítése, a hollandiai Utrechtben méhlegelővé alakított buszmegállókkal igyekeznek segíteni a városokban élő beporzó rovarokat.

Szerencsére hazai példák is említhetők. Egyre több település fog közösségi fásításba. Hosszúhetényben idén tavasszal vadvirágprogramot indítottak: a falu lakói, kicsiktől a nagyokig vadvirágmagokat gyűjtöttek, amelyeket majd a faluban vetnek el abban a reményben, hogy gyönyörű virágos rétek szegélyezik majd a hosszúhetényi utakat.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot 120 éves a Magyar Állami Méhészeti Gazdaság A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó) A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam