2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezt teszi borainkkal a klímaváltozás

Egy 2016-os prediktív kutatás szerint a klímaváltozás 2050-re globálisan kihatással lesz a szőlő- és borágazatra is. Kimutatták, melyik régió lesz alkalmas a hőmérséklet emelkedése és a szárazság ellenére is bortermelésre. Az európai viszonylatokat megnézve a térképeken, ijesztőnek is mondhatók az eredmények.

A piros színnel jelzett területeket tekintve (pl. Bordeaux, Burgundia, Toszkána, Douro stb.) az éghajlat aszályossá, szárazzá válhat, amely komoly problémákat okozhat a híres borvidékeknek, borászatoknak.

A tanulmány szerint vannak pozitív változások is, létrejöhetnek potenciálisan új területek Európában, például Nagy-Britanniában.

Forrás: media.winefolly.com

Európán túli borvidékekre is visszafordíthatatlan hőséget, szárazságot jósolnak, például a Napa-völgyébe (Kalifornia), Walla Walla területére (Washington), Barossára (Dél-Ausztrália), és a Stellenbosch környéki térségekre (Dél-afrikai Köztársaság, Nyugat-Fokföld).

Az ábrában lehet kételkedni, de 2050-ig ki lehet fejleszteni más gazdálkodási technológiákat, amelyekkel biztosítva lenne ezeknek a területeknek a védelme. Igaz, a híres borvidékek termőhelyi adottságukat tekintve már nem lesznek ugyanazok akkor, mint most.

A hőmérséklet emelkedésével nemcsak a melegedésre kell gondolnunk, hanem hogy az időjárás kiszámíthatatlanná válhat.

Például a késő tavaszi fagyok befolyásolhatják a rügyek fejlődését, azáltal a szőlő érését és a szüretet.

A Dél-afrikai Köztársaságra kivetített elemzés Forrás: media.winefolly.com

Az Amerikai Egyesült Államokban locsolják a szőlőültetvényeket, de például Chilében abbahagyták és rájöttek, hogy az öntözés elhagyásával a szőlőbogyók kisebbek lesznek, ám a belőlük készített bor koncentráltabb és jobb egyensúlyú lesz.

A szőlő a természetes stressz hatására képes alkalmazkodni az adott klímához, területhez. Kevésbé van szükség az öntözésére, mivel a gyökérzet egyre mélyebbre hatol a talajban a víz után kutatva.

Több ásványi anyagot vesz fel, ami később a bogyókban koncentrálódik, s ebből kifolyólag a bor extrakttartalomban gazdagabb, komplexebb lesz.

Mit jósolnak a kutatók a magyar borvidékeknek?

A magyar szőlőtermesztésben is a csökkenő csapadékeloszlás fog majd gondot jelenteni a század közepére. A vörösboraink erősödése, viszont a fehérboraink vékonyodása várható. Várhatóan a szüret időpontja is nagyban el fog térni az eddigiektől, hetekkel, de akár hónapokkal korábban fog kezdődni. Előtérbe kerülnek majd a szárazságtűrő fajták, új fajták nemesítésére is sor kerülhet. Fontossá válik majd a vízgazdálkodás és a talajvédelmi feladatok előtérbe helyezése.

A klímaváltozással meg kell találni a közös utat, amely akár új kapukat is nyithat a borászatok számára.

Az angol nyelvű forráscikk és további térképek itt tekinthetők meg.

Neked ajánljuk
Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: vinoport.hu
Vissza
Hírfolyam