Ezt teszi borainkkal a klímaváltozás
Egy 2016-os prediktív kutatás szerint a klímaváltozás 2050-re globálisan kihatással lesz a szőlő- és borágazatra is. Kimutatták, melyik régió lesz alkalmas a hőmérséklet emelkedése és a szárazság ellenére is bortermelésre. Az európai viszonylatokat megnézve a térképeken, ijesztőnek is mondhatók az eredmények.
A piros színnel jelzett területeket tekintve (pl. Bordeaux, Burgundia, Toszkána, Douro stb.) az éghajlat aszályossá, szárazzá válhat, amely komoly problémákat okozhat a híres borvidékeknek, borászatoknak.
A tanulmány szerint vannak pozitív változások is, létrejöhetnek potenciálisan új területek Európában, például Nagy-Britanniában.

Európán túli borvidékekre is visszafordíthatatlan hőséget, szárazságot jósolnak, például a Napa-völgyébe (Kalifornia), Walla Walla területére (Washington), Barossára (Dél-Ausztrália), és a Stellenbosch környéki térségekre (Dél-afrikai Köztársaság, Nyugat-Fokföld).
Az ábrában lehet kételkedni, de 2050-ig ki lehet fejleszteni más gazdálkodási technológiákat, amelyekkel biztosítva lenne ezeknek a területeknek a védelme. Igaz, a híres borvidékek termőhelyi adottságukat tekintve már nem lesznek ugyanazok akkor, mint most.
A hőmérséklet emelkedésével nemcsak a melegedésre kell gondolnunk, hanem hogy az időjárás kiszámíthatatlanná válhat.
Például a késő tavaszi fagyok befolyásolhatják a rügyek fejlődését, azáltal a szőlő érését és a szüretet.

Az Amerikai Egyesült Államokban locsolják a szőlőültetvényeket, de például Chilében abbahagyták és rájöttek, hogy az öntözés elhagyásával a szőlőbogyók kisebbek lesznek, ám a belőlük készített bor koncentráltabb és jobb egyensúlyú lesz.
A szőlő a természetes stressz hatására képes alkalmazkodni az adott klímához, területhez. Kevésbé van szükség az öntözésére, mivel a gyökérzet egyre mélyebbre hatol a talajban a víz után kutatva.
Több ásványi anyagot vesz fel, ami később a bogyókban koncentrálódik, s ebből kifolyólag a bor extrakttartalomban gazdagabb, komplexebb lesz.
Mit jósolnak a kutatók a magyar borvidékeknek?
A magyar szőlőtermesztésben is a csökkenő csapadékeloszlás fog majd gondot jelenteni a század közepére. A vörösboraink erősödése, viszont a fehérboraink vékonyodása várható. Várhatóan a szüret időpontja is nagyban el fog térni az eddigiektől, hetekkel, de akár hónapokkal korábban fog kezdődni. Előtérbe kerülnek majd a szárazságtűrő fajták, új fajták nemesítésére is sor kerülhet. Fontossá válik majd a vízgazdálkodás és a talajvédelmi feladatok előtérbe helyezése.
A klímaváltozással meg kell találni a közös utat, amely akár új kapukat is nyithat a borászatok számára.
Az angol nyelvű forráscikk és további térképek itt tekinthetők meg.