2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Halálba küldjük a méheket a mandulatej miatt

A csapból is az folyik, hogy át kellene állnunk növényalapú táplálkozásra, hogy megmentsük a bolygót a klímaváltozás negatív következményeitől, mivel az állattartás nagyon szennyező és pazarló ilyen óriási mértékben, mint amilyen kereslet van rá. Az amerikai méhek helyzete viszont azt mutatja, hogy a méhek gazdái kiszipolyozzák őket azért, hogy beporozzák a mandulafákat – azért a mandulaitalért, amit a növényalapú táplálkozás miatt egyre többen isznak a hagyományos tej helyett.

Egyre több mandula kell, erre egyre kevesebb méh van

A The Guardian járt utána egy cikkében annak, hogy mennyi kárt okoz a mandulatermesztés a beporzókra nézve az Egyesült Államokban, legfőképpen a kaliforniai Central Valley-ben. Az országban 5 év alatt 250 százalékkal növekedett a mandulaital kereslete, ami azzal jár, hogy a mandulatermesztés egyre jövedelmezőbb iparág, egyre többen kezdenek bele.

Csakhogy, ahogy az a legtöbb nagy volumenű gazdálkodásnál lenni szokott, a gazdák a profitmaximalizálásra törekednek, így természetesen használnak növényvédő szereket – olyanokat is, amelyek kifejezetten károsak lehetnek a méhekre.

A legtöbb mandulafa-gazdaság nem nevel saját méheket, hanem méhészektől vásárolja meg a beporzás időszakára az állatokat. A méhészek igyekeznek elegendő méhet életben tartani, hogy teljesíteni tudják a szerződésükben vállaltakat, ez pedig egyáltalán nem egyszerű feladat: a mandulaigény egyre csak nő, a méhpopulációk pedig csökkennek, legjobb esetben is stagnálnak. A The Guardian cikkében idézett méhésznél például minden szezon végén a populáció 30 százaléka elpusztul.

Mandulavirág és méh Fotó: pixabay.com

Az országban a kétezres évek eleje óta nagyjából ugyanannyi, 2,7 millió méhkolónia található.

Minden hektárnyi mandulafához két méhkaptárnyi állat kell, hogy a leghatékonyabban be tudja porozni a virágokat. Ez rengeteg méhet jelent, de nem is ez az alapvető probléma, a rendszer valójában több sebből vérzik.

Kínzás a méheknek a mandulatermesztés

Először is, a mandulafák virágai februárban nyílnak, ami azt jelenti, hogy a méheket legalább egy-két hónappal korábban fel kell ébreszteni a téli kábulatukból. Ez már magában legyengíti az immunrendszerüket, nagyobb hatással vannak rájuk azok a növényvédő szerek, amelyeket a legtöbb gazdaság mindenféle gátlás nélkül permetez a fáira. Egy-egy nagyobb terület beporzásához ráadásul messzebbről is érkeznek méhek, sok különböző kolónia találkozik, így a betegségek is jobban terjednek.

A cikk itt olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) A pazarlás csökkentése érdekében változik egy törvény A siker titka vidéken, 10. rész - Myfarm közösség (videó) Érdekes animáció készült arról, hogyan lélegzik a Föld (videóval) Ismét előkelő helyen végzett a fenntarthatósági listán a Schneider Electric
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam