2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós projekt keretében irtják az akácfát

A Fertő-tó környéki osztrák méhészek aggódnak, mert a régióban környezetvédelmi projektek keretében kiirtják az akácot. 

Az osztrák méhészek aggodalma egy tavaly kezdődött természetvédelmi projekt miatt merült fel, amelyet EU-s és osztrák állami pénzből finanszíroznak.

A projekt keretein belül a nem őshonos invazív fajokat (olajfát, ecetfát, kőrist, juhart, akácot) próbálják kiirtani a természetvédelmi területekről.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A programot a jövő évben kell zárni, és az akác irtása már számos területen megtörtént. Annak ellenére, hogy az akác az esetek 60-100 százalékában az egyetlen jelentősebb mézforrás azon a vidéken.

Egy pomogyi (pamhageni) méhész, Josef Kotzenmacher a Fertő-tavi körzetet mezőgazdasági sivatagként írja le, mely szinte csak monokultúrákból áll.

A Fertő-tó környéki méhészeti helyzetet az is súlyosbítja, hogy a repce azokon a területeken 10 százalék alatt van, és a napraforgó többnyire a nyári szárazság miatt nem mézel, vagy eleve kevés nektárt adó fajtából vetik.

50 évvel ezelőtt 20 méhcsalád annyi nektárt gyűjtött a környéken, mint manapság 100, amelynek oka az intenzív mezőgazdaság és a klímaváltozás.

A méhészek felkeresték a projekt vezetőjét, a Burgenlandi Természetvédelmi Egyesület vezetőjét, Klaus Michaleket, aki azzal próbálja nyugtatni őket, hogy nem áll rendelkezésre annyi forrás, hogy ki tudnák irtani a környék összes akácát, a régi akácállományokat pedig meghagyják, ha pufferzónák vannak közöttük és a természetvédelmi területek között. Utóbbiakról azonban vissza fogják szorítani az akácot.

Neked ajánljuk
Hidegen hagyja a beporzókat a virágillat a szennyezett levegőben Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam