2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.

„Ebből eredően is az utóbbi öt-hat év gyengének bizonyult a szlovákiai méztermelésben.

A méhek munkáját az utóbbi hónapok során igencsak bonyolította a klímaváltozás is”

nyilatkozta a Magyar Mezőgazdaság című lapnak Rudolf Moravčík, a Szenckirályfai Méhészeti Múzeum vezetője.

Szlovákiában növekvő tendenciát mutat a méhészkedés: mintegy 19 150 regisztrált méhészt tartanak nyilván több mint 305 000 méhcsaláddal. Tíz évvel ezelőtt Szlovákiában csaknem 100 000 méhcsaláddal és 5000 méhésszel volt kevesebb.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A szlovákiai méhészeknek biztosított intézkedéseknek köszönhetően javulnak a kártevőkkel és a betegségekkel szembeni védekezési formák a méhészetekben.

A szakemberek szerint állandóan figyelni kell a méhállományok egészségi állapotát, a méhcsaládok fejlődését, de ezzel párhuzamosan a növényvédelmi intézkedéseket is, hogy azokkal úgyszintén hozzájáruljanak a méh­családok egészséges szaporodásához.

A szlovák agrárminisztériumban arra is odafigyelnek, hogy a szlovákiai piacra egészséges, eredeti hazai méz kerüljön, ne pedig a külföldről behozott gyenge minőségű termékek.

Neked ajánljuk
Éghajlatváltozásra hangolva – Hormonszabályozott gyökérnövekedés Uniós oltalmat kaptak a soltvadkerti borászati termékek és a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye Kártérítést kapnak a holland gazdák, ha felhagynak az állattenyésztéssel Mikroműanyagot találtak a Csomolungma halálzónájában Környezettudatos épületek a világ körül
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam