2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordszámú, 45 millió embert fenyeget éhínség Dél-Afrika országaiban

Eddig nem tapasztalt számban, 45 millió embert fenyeget éhínség a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) 16 országában az ismételten bekövetkezett aszályok, áradások, illetve a térség gazdasági zűrzavara miatt – közölte az ENSZ Világélelmezési Programja (World Food Programme).

A klímaváltozás hatalmas pusztítást végez a térség elszegényedett országaiban, amelyek alig tudnak megbirkózni az olyan természeti katasztrófákkal, mint amilyen a Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban tavaly tomboló Idai hurrikán volt. Emellett a térséget jelenleg kiterjedt szárazság is sújtja.

Ráadásul Zimbabwe, amely Dél-Afrika éléskamrájaként volt ismert, egy évtizede nem tapasztalt gazdasági válsággal – hiperinflációval, élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiánnyal, valamint áramkimaradásokkal – küzd.

A WFP 2019-es „éhínségtérképe” Forrás: wpf.org

„Ez az éhínség eddig nem tapasztalt méreteket öltött, s a bizonyítékok arra utalnak, hogy csak rosszabb lesz. Az idei viharszezon most kezdődött, és egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy a tavalyi rendkívüli viharok okozta pusztítás megismétlődjék” – jelentette ki Lola Castro, a World Food Programme (WFP) dél-afrikai regionális igazgatója.

A WFP az „ínséges időszakban” 8,3 millió embernek tervez segítséget nyújtani a nyolc legsúlyosabban érintett országban: Zimbabwében, Zambiában, Mozambikban, Madagaszkárban, Namíbiában, Lesothóban, Malawiban, illetve Szváziföldön.

Alultápláltsága miatt kórházi kezelésre szoruló gyermek a jemeni fővárosban, Szanaában 2017. október 4-én
Fotó: MTI/EPA/Jahja Arhab

Az ENSZ Világélelmezési Programja ugyanakkor a humanitárius segítséghez szükséges 489 millió dollárból eddig csak 205 millió dollárt tudott összegyűjteni, ezért erőteljesen támaszkodnia kellett a szervezeten belüli hitelfelvételre.

A világszervezet decemberben közölte, hogy 4,1 millió zimbabwei rászorulónak, vagyis az országban lakók több mint egynegyedének gyűjt élelmiszert.

Zimbabwét egy évtizede nem látott élelmezési válság sújtja, 7,7 millió embernek, vagyis a lakosság felének az élelmiszer-ellátása bizonytalan. Zambia és az aszály sújtotta Lesotho lakóinak ötödét érinti az élelmiszerválság, míg Namíbiában minden tizedik embert.

Castro szerint ha a WFP nem kapja meg a szükséges támogatást, az ENSZ Világélelmezési Programjának nem lesz más választása, mint hogy kevesebb embert kevesebbel segítsen a leginkább rászorulók közül.

Neked ajánljuk
Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma? Sokakon segítettek a tatabányai civilek Különleges napelem növényi hulladékból
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam