2020. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás negatív hatása az USA kukoricaövezetére az egész világot érinti

Az amerikai Columbia Egyetem kutatói – Mingfang Ting, atmoszféra-kutató irányításával – több éves kísérletek és megfigyelések alapján megállapították, hogy az USA kukoricaövezetének termesztési feltételeiben várhatóan két alapvető változást okoz a klímaváltozás, amelyeknek hatása máris érezhető.

A felmelegedés következtében egyrészt megnő a párologtatás, ami kiszárítja a talajt, másrészt megnő a nyári viharok gyakorisága az egyébként is a legtöbb csapadékot hozó nyári hónapokban. Mindez csökkenti majd az éves csapadék mennyiségét, és a jelenlegi átlagtermést csak jóval nagyobb mennyiségű öntözővízzel lehet elérni – írja a phys.org.

Megyénként ültetett kukorica az USA-ban (hektárban megadva)
Fotó: USD/National Agricultural Statistics Service

Az Amerikai Geofizikai Szövetség elemzői is hasonló következtetésre jutottak. Szerintük a szóban forgó terület állapota, termőképessége a következő évtizedben folyamatosan romlani fog, mivel a talaj és a növények együtt a lehulló csapadéknál több vizet párologtatnak el.

Az USA mintegy hat középső államára kiterjedő kukoricaövezet a világ teljes kukoricatermésének több mint egyharmadát adja. Vagyis az ottani termésátlag csökkenésének hatása lehet az egész földkerekség takarmánytermesztésére, és az állati termékek globális kibocsátására.

Neked ajánljuk
Ökológiai gazdálkodási konferencia márciusban Vége van a gazdaság számára értéktelen csibék gyilkolásának? Gigantikus erdőtelepítés jön Magyarországon Klímakatasztrófára figyelmeztet a JP Morgan Méltatlanul bánunk a szerves hulladékkal
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam