2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás negatív hatása az USA kukoricaövezetére az egész világot érinti

Az amerikai Columbia Egyetem kutatói – Mingfang Ting, atmoszféra-kutató irányításával – több éves kísérletek és megfigyelések alapján megállapították, hogy az USA kukoricaövezetének termesztési feltételeiben várhatóan két alapvető változást okoz a klímaváltozás, amelyeknek hatása máris érezhető.

A felmelegedés következtében egyrészt megnő a párologtatás, ami kiszárítja a talajt, másrészt megnő a nyári viharok gyakorisága az egyébként is a legtöbb csapadékot hozó nyári hónapokban. Mindez csökkenti majd az éves csapadék mennyiségét, és a jelenlegi átlagtermést csak jóval nagyobb mennyiségű öntözővízzel lehet elérni – írja a phys.org.

Megyénként ültetett kukorica az USA-ban (hektárban megadva)
Fotó: USD/National Agricultural Statistics Service

Az Amerikai Geofizikai Szövetség elemzői is hasonló következtetésre jutottak. Szerintük a szóban forgó terület állapota, termőképessége a következő évtizedben folyamatosan romlani fog, mivel a talaj és a növények együtt a lehulló csapadéknál több vizet párologtatnak el.

Az USA mintegy hat középső államára kiterjedő kukoricaövezet a világ teljes kukoricatermésének több mint egyharmadát adja. Vagyis az ottani termésátlag csökkenésének hatása lehet az egész földkerekség takarmánytermesztésére, és az állati termékek globális kibocsátására.

Neked ajánljuk
Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Írd alá most! Mentsük meg a méheket és a gazdákat! Egyre több az öntözési közösség Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam