2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy súlyos vihar miatt jön a drágulás a zöldségeknél

A dél-spanyolországi Almeríában komoly károkat okozott a múlt heti, Gloria nevű vihar, nemcsak a tengerparti üdülőhelyeken, de a kontinens legnagyobb hajtatott kertészettel foglalkozó térségében is.

Katalóniában például több mint 3 ezer hektárnyi rizsföldet öntött el az olykor hat méteres hullámokkal kicsapó tenger, ami hosszabb távon is rontja a föld termőképességét.

Legalább 1000 hektárnyi fóliasátor és üvegház rongálódott meg, sok helyütt megsérültek a növények, egyes területeken 50-75 százaléka pusztult el a zöldségeknek.

A Gloria vihar után Fotó: freshplaza.com

Almería és környéke Európa egyik éléskamrájának számít, és a kora tavaszi időszakban az EU-n belül jelentős mennyiségű salátát, uborkát, cukkinit, koktélparadicsomot és padlizsánt szállítanak a közösség áruházláncaiba.

A most kieső termés miatt a megszokott mennyiséget nem fogják tudni biztosítani a következő hónapokban. Ez pedig máris megmutatkozik a felvásárlási árakban, hiszen több termék esetében 25-50 százalékos növekedés várható

írta az mfor.hu.

A drágulás attól is függ, hogy a marokkói termelők tudják-e pótolni a kieső mennyiséget, de egyes EU-s országokban bizalmatlanok az onnan érkező zöldségek minőségével kapcsolatban.

A magyar vásárlók a tavalyi évben is szembesültek az időjárási szélsőségek hatásával, akkor a paradicsom és a paprika esetében volt tapasztalható kiugró áremelkedést. A szokatlanul hideg májusi időben ugyanis még a fóliasátrakban sem ért be a termés, miközben Európa déli részén a megszokottnál melegebb idő miatt májusra már nem nagyon volt ezekből a zöldségekből. Így a kieső termés miatt a vásárlóknak a paradicsomért például a megszokott 3-400 forintos kilónkénti ár helyett gyakran ennek a dupláját kellett fizetni a szezon elején.

Neked ajánljuk
Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Ki van a BIO mögött?/Termelők és termékek a hazai biogazdálkodás szolgálatában (videók) Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam