2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megbolondította a romániai mezőgazdaságot a klímaváltozás

A Craiova melletti Șimnicen már januárban elvetették a búzát. Nem bolondultak meg a gazdák, csupán több éves tapasztalatuk alapján megváltoztatták a betakarítási ütemtervet. A felmelegedés nyomán a rendes vetési időben elvetett gabona kifogta a száraz, forró időszakot, így sokkal gyengébb terméseredményeket értek el.

A romániai Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint az idei tavasz újabb melegrekordokat dönthet, február eddigi időszaka is több fokkal melegebb volt az átlagosnál.

A bukaresti Mezőgazdaságtudományi és Erdészeti Akadémia (ASAS) jelentése szerint a tavalyi év a romániai meteorológiai mérések történetében a legmelegebb esztendő volt. Egyre gyakoribbá váltak a korábban a térségben ismeretlen tornádók, a hőmérséklet tavaly januárban elérte a plusz 22 fokot. 2019 végét és a 2020-ból eddig eltelt napokat a súlyos aszály uralta, ami szokatlan meleggel társult – írja a maszol.ro.

A globális felmelegedés első jelei Romániában már a hetvenes évek elején megmutatkoztak a Bánság térségében, a biodiverzitásban.

A romániai felmelegedés optimista és pesszimista forgatókönyve
Forrás: maszol.ro/ANM

Akkoriban természetesen senki sem figyelt fel a biológiai sokféleségre, arra, hogy a bánsági, nyugati alföldön a sztyeppékre jellemző növények jelentek meg, mint például az eszpartófű, amely elsősorban a száraz vidékeken honos. Ez már komoly figyelmeztetése volt a természetnek arra, hogy nincs sok időnk, jelentős változások állnak be a klímában.

A cikk további része itt olvasható.

Neked ajánljuk
Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá Tévhitek és tények a biogazdálkodásról Harmóniában a természettel, minimális ökológiai lábnyommal (rövidfilm) Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: maszol.ro
Vissza
Hírfolyam