2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A talajtermékenység visszaesésével, a vízminőség romlásával kell számolnunk

A klímaváltozás és a roppant nagy szárazságok láttán egyre többet hallani az elsivatagosodás veszélyéről. Ez olyan folyamat, melynek során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik az éghajlat vagy a mikroklíma változása miatt (amelyet természetes és emberi tényezők egyaránt okoznak).

A Forbes Media LLC „Küzdelem az EU-ban az elsivatagosodás ellen” egyik jelentése szerint

az EU-n belül az elsivatagosodás főleg Spanyolország, Portugália, Olaszország, Görögország, Ciprus, Bulgária és Románia egyes részeit fenyegeti.

Így számolni kell azzal, hogy az elkövetkező években ezekben a „sebezhető” (vulnerable) déli országokban a természetes erőforrásokban veszteségek következnek be, melynek során hőmérséklet-növekedések, szárazságok, csapadékhiányok léphetnek fel – olvasható az agroinform.hu-n.

Fotó: pxhere.com

Mindezek velejárójaként

csökkent mértékű élelmiszer-termeléssel, a talajtermékenység visszaesésével, a vízminőség romlásával kell majd számolni, vagyis a termelés ökonómiai modellje hamarosan veszélybe kerülhet.

A klímaváltozás elleni küzdelemben az elsivatagosodás és a talajleromlás ellen speciális jogi keretet kell kialakítani és fejleszteni. A közös agrárpolitika (CAP), az EU Erdészeti Stratégiája és az EU-nak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodási stratégiája sok hasznos elemet tartalmaz az elsivatagosodás elleni küzdelemhez, amelynek fontos stratégiai elemei,

a vízzel való takarékoskodás, a víz túlhasználatának vagy nem hatékony felhasználásának elkerülése.

Spanyolországban azt tapasztalták, hogy nem a vízhiány a fő oka a szárazságok fellépésének, hanem például a helytelen öntözési gyakorlatok alkalmazása.

Neked ajánljuk
Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A viharok és heves esőzések veszélyeztethetik a szabadföldi zöldségeket Monszunévszak Indiában: sokan veszítették életüket áradások és földcsuszamlások miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam