2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Büntetést kell fizetni a gyomorforgató bűz miatt – Belerokkan a baromfitelep

A szerbiai csőszteleki baromfitelep elviselhetetlen bűze miatt teljesen tönkrement a szomszéd élete. Beperelte a baromfitenyésztőt. A bíróság olyan döntést hozott, amellyel sem a vállalkozás tulajdonosa, sem a mezőgazdasági miniszter nem ért egyet.

A Csőszteleken (Čestereg) élő Kovačević család baromfitenyésztéssel foglalkozott. Az elviselhetetlen bűz miatt beperelte őket a szomszéd. A bíróság ítélete szerint naponta 20 ezer dinár (közel 53 ezer forint) kártérítést kell fizetniük, amíg az udvarukban tenyésztett csirkék kellemetlen szaga meghaladja a megengedett szintet. Hatalmas teher lett így a családi vállalkozás.

„A vállalkozás felszámolását tervezem, nem foglalkozom tovább baromfitenyésztéssel. Elmegyek külföldre dolgozni, mert ezt a büntetést senki sem képes kifizetni” – nyilatkozta Nikola Kovačević az N1 hírportálnak.

A család nem tudott eleget tenni a bírósági felszólításnak, miszerint hagyjon fel a kellemetlen szagok kibocsátásával. Decemberben bezárták a baromfifarmot, kifizették a kártérítés egy részét, 1 millió 700 ezer dinárt (közel 4,5 millió forint), de még hatmillió dinárral (közel 16 millió forint) tartoznak. A kártérítés összegét a szomszéd jótékony célokra kívánja fordítani.

A baromfitelep, még a felszámolás előtt Fotó: ilovezrenjanin.com

Az ügy már több mint tíz éve húzódik. A szomszéd először a baromfitelep tulajdonosával próbálta megbeszélni a helyzetet, majd a felügyelőséghez fordult, végül pedig a bírósághoz.

„Úgy éltünk, mintha házi őrizetben lennénk. Nem tudtunk kimenni a házból, mindig azt kellett figyelni, bűz van-e, vagy nincs. Hát milyen élet ez?” – mesélte a szomszéd.

Miután nem nyert bizonyosságot, hogy a kellemetlen szag átlépte a megengedett szintet, a nagybecskereki bíróság kétszer elutasította a keresetet.

A fellebbviteli bíróság azonban – miután a baromfitenyésztő visszautasította a telep bezárására vonatkozó kérést – napi kártérítés kifizetésére kötelezte mindaddig, amíg a bűz mértéke meghaladja a falusi környezetben megengedett szintet.

A Kovačević család mind a mai napig nem tudja pontosan, mi is ez a határérték. Az újvidéki Biztonsági és Megelőző Intézettel elemeztették a szomszéd udvara felőli levegőt, amelyből kiderült: a kellemetlen szagok hordozóinak, az ammóniának és a kén-hidrogénnek a koncentrációja meg sem közelítette a maximális értéket.

A képen látható Nikola Kovačević végül felszámolta a baromfitelepét Fotó: ilovezrenjanin.com

A bíróság nem fogadta el a mérés eredményét, sem azt, hogy zöldövezetként csak egy sornyi tuját ültettek. A baromfitenyésztő és családja inkább az államra, mint a szomszédra dühös.

„Semmit nem csináltunk feketén, papírok nélkül, most mégis meggátolnak bennünket a munkavégzésben, és a külföldre költözésen kell gondolkodnunk” – panaszkodott Nikola Kovačević.

Szerbia mezőgazdasági minisztere, Branislav Nedimović sem ért egyet a bíróság döntésével.

„Sajnos én már csak akkor értesültem az esetről, amikor az ítélet jogerőssé vált. Nem tudom, mit is mondhatnék, megvan a személyes véleményem. Azt gondolom, hogy egy farmnak falun van a helye. Hol máshol lenne, ha nem falun?”

Neked ajánljuk
Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A viharok és heves esőzések veszélyeztethetik a szabadföldi zöldségeket Biodiverzitás-szigetekkel próbálkoznak magyar tudósok – máris van eredménye Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam