2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egymást kedvelő növényeinktől a kártevők ellenségeiig

Van még bőven időnk kitalálni, mit és hova vessünk-ültessünk a kertbe. Nem árt azonban tisztában lenni néhány dologgal. Például azzal, hogy mely növények szeretik vagy éppen nem viselik el egymás szomszédságát.

A szakirodalom sok, úgynevezett vegyes kultúráról számol be: egy-egy ágyásban nem csak egy-, hanem vegyesen többféle zöldségfélét ültetünk.

Így a kártevők figyelme „megoszlik” a növények között. Ha például a káposztalepke, a burgonyabogár rátalál egy-egy tő káposztára, padlizsán- vagy burgonyabokorra, onnan nem megy to­­vább a szomszédra, mert az nem tápláléknövénye, vagy egyenesen riasztóan hat rá.

Hasonló a vetésforgó kialakítása is, amely az egymás utáni növénysorrend tervezett telepítését jelenti, melynek során egy növény kihasználja az előző vetés áldásos hatásait.

Egy példa: korai borsó után az általa felhalmozott nitrogént a paradicsom, a paprika vagy valamely káposztaféle hasznosítja. (Persze a vetésforgóban is vannak rossz hatású elővetemények, ahogyan a növénytársításban is, ezzel a Szabad Föld cikksorozatának következő része foglalkozik.)

Nehéz korai retket termeszteni anélkül, hogy ne legyen a termés nagyja ehetetlenül „kukacos” (azaz nyüves, mert a lárva a gyökér- vagy a káposztalégyé). Másik fontos károsító az akár már a szikleveleket is elpusztító földibolha, amely ellen a salátát és a spenótot érdemes bevetni.

Tehát ha káposztát, karalábét, brokkolit, kelbimbót, pakcsojt vagy retket vetünk, szórjunk a sorba melléjük salátamagot.

A kerti ültetés megtervezésére jut idő így februárban
Fotó: szabadfold.hu/Kállai Márton
  • A levéltetveket a legjobb ragadozókkal, azaz tetveket zsákmányoló rovarokkal lehet feletetni. Például a zengőlégyfélékkel, amelyek imádják a büdöskét. Ha a tetvesedésre érzékeny növények (bab, paradicsom, káposztafélék) sorai, tövei közé büdöskét, körömvirágot, sarkantyúkát is vetünk-ültetünk, akkor e legyek gyorsabban rátalálnak a tetvekre.
  • Ahogy a saláta, úgy a spenót, büdöske, kapor is vethető szinte minden ágyásba. A fokhagyma is szinte mindenre jó: még az epertövek közé is érdemes duggatni, mert sajátos szagával elkergeti a csigákat és egy sor kártevő rovart.
  • A fehér mustár és a facélia (más néven a mézontófű) a gyökereiben szintén olyan gázokat termel, amelyek elölik vagy elűzik a talajban élő különféle kártevőket.
  • Bevált növénytársítás a sárgarépa/petrezselyem és a vöröshagyma/lila hagyma egymás melletti termesztése: egy sor répa, egy sor hagyma, egy sor répa, egy sor hagyma, s a répa- és a hagymalégy is elkerüli az ágyást.
Neked ajánljuk
Érdekes tények a magyar mezőgazdasági földhasználatról (grafikonnal) Érdekes tények a magyar mezőgazdasági földhasználatról (grafikonnal) Eltűnhet a világ legfontosabb terményei vadon élő rokonainak nagy része Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam