2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Természetátalakítás Japánban – tóból lett rizsföld

Japán egykor második legnagyobb tavát húsz év alatt szinte teljesen feltöltötték. A mezőgazdaság virágzik, de a környezet megsínylette. A megmaradt víz is, a halfajok is.

Az 1950-es években a 220 km2-es Hachiro-tó még Japán második legnagyobb tava volt. A helyzet 1957-ben kezdett megváltozni.

A hatóságok a tó területének legnagyobb részét feltöltötték és rizsföldekké alakították, hogy megelőzzék a térségben az élelmiszerhiány kialakulását.

Két évtized leforgása alatt a sekély tó legnagyobb részéről kiszivattyúzták a vizet, és a fenékről kikotort iszappal feltöltötték. 1977 márciusára 172 km2 termőföldet nyertek, ahol 1964-ben létrehozták a jelenleg 3000 lakosú Ogata falut. Az egykori tóból mindössze 48,3 km2 vízfelület maradt meg, és már csak a tizennyolcadik az ország tavai között.

A Hachiró-tó, amikor még Japán második legnagyobb tava volt
Fotó: ogata.or.jp
  • Az új szárazföld kerülete mentén ovális gátat építettek, hogy a mezőgazdasági területet megvédjék az árvizektől.
  • A tó délnyugati végében árapálykaput építettek, ami megakadályozza, hogy a Japán-tenger sós vize beáramoljék a területre, aminek következtében a korábbi brakkvíz (félsós víz, sós és édesvíz keveréke) édesvízzé alakult.
  • A területen csatornarendszert alakítottak ki szivattyúállomásokkal, így szabályozni tudják a vízszintet és a víz sótartalmát.
  • A tó megmaradt részét több folyó táplálja, a vizét jelenleg öntözésre és ivóvíznyerésére használják, de halászat is folyik benne.

A munkatervvel azt akarták bizonyítani, hogy Japán világviszonylatban is versenyképessé tudja tenni mezőgazdaságát. A bizonyítás sikerült, a terület rizsföldjein az ország legmagasabb terméshozamait sikerül elérni.

Csakhogy a fölös tápanyagok bemosódnak a Hachiro-tó megmaradt részébe, aminek következtében a tó erőteljesen eutrofizálódik, rendszeresek a veszélyes algavirágzások.

A megmaradt tavat, a feltöltött területet és az ott kialakított megművelt földeket 2014. szeptember 27-én fényképezte le a Landsat–8 műhold Fotó: NASA EO / Lauren Dauphin / USGS

A terv bírálói szerint a tó feltöltése hiba volt. Egyesek a vizesélőhelyek elvesztését fájlalják, mások pedig arra mutatnak rá, hogy a terv befejeződése után rövid időn belül túltermelés alakult ki rizsből. A korábban virágzó halászat is megszenvedte a változást, mert a víz sótartalmának csökkenése miatt megváltozott a halfajok összetétele, az újonnan megjelenő fajok pedig veszélyeztetik az őshonosakat.

Neked ajánljuk
Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért Még van sofőr, de már nem ér a műszerfalhoz Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: urvilag.hu
Vissza
Hírfolyam