2022. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cél a biológiai sokféleség: idén is meghirdette kertmentő pályázatát az agrártárca

Az Agrárminisztérium idén országosan is meghirdeti a „Ments meg egy kertet!” programot. A Kertészkedés Éve alkalmából 2016-ban elindított, az első években kizárólag az AM fenntartású iskolák részére elérhető programot az agrártárca az első évek pozitív tapasztalatai miatt országos szintűre terjeszti ki.

A felhívásra jelentkező diákok és tanáraik egy-egy elhanyagolt kertet, földterületet mentenek meg évről évre. A közösséget és generációs hidakat is építő programnak a kertművelésen túl jelentős társadalmi hozadéka is van, hisz a diákok az intézményi, illetve tankertek kitartó gondozása, művelése mellett

vállalhatják idősek vagy más módon rászoruló, például mozgásukban korlátozott magánszemélyek tulajdonában lévő kertek, földterületek megművelését is.

Fotó: kormany.hu

A biodiverzitás évén belül a felhívás kiemelt témája a biológiai sokféleség lesz. Ezért a havi kertnaplók, beszámolók elbírálásánál

kiemelt hangsúlyt kap ebben az évben a természetes körforgáson alapuló, madár-, kisemlős, beporzó és rovarbarát, környezetkímélő, vegyszermentes kertművelés.

A felhívást pályázat formájában hirdeti meg az Agrárminisztérium három kategóriában: „tankert, intézményi kert”, „pihenőkert, díszkert”, valamint „természetes haszonkert”.

Szintén újdonság, hogy kategóriánként az első három helyezett külön díjazásban részesül, és elnyeri az „Év Kertmentő Csapata” díjat is munkája kiemelt elismeréseként.

Fotó: kormany.hu

A pályázati anyagokat az egyes csapatok a Ments meg egy kertet! program online pályázati felületén keresztül tudják feltölteni, ahol a programhoz újonnan csatlakozó iskolák egyúttal regisztrálhatnak is. A programban megművelt kertek nevezés útján részt vehetnek „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos versenyben is. A kertmentő csapatok pályázattal kapcsolatos kérdéseiket a mentsmegegykertet@am.gov.hu e-mail-címre küldhetik meg.

Neked ajánljuk
Már keleti vízidarát is ajánlanak ételként a nyugati embereknek A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Vásárlással szavazzunk az ökotermékekre (videóval) Először a város határait vésték kőbe, most pedig betiltották a benzinkútnyitást Különleges medúzák lepték el az ausztrál partokat
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam