2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Karantén a kertben – Mit csináljunk otthon a koronavírus-járvány idején?

A koronavírus körüli intézkedések többsége azzal kapcsolatos, hogy ne menjünk emberek közé, minél több időt töltsünk otthon. Bohács Ádám kertépítő technikus jó pár tanáccsal szolgál arról, hogy milyen tavaszi teendőkkel foglalhatják le magukat a kerttulajdonosok.

Takarítsd ki a vízelvezető árkokat

A levelek és a hulladék könnyedén összegyűlnek a ház körüli vízelvezető területeken. A tavasz egyre több esőzést hoz majd magával, ezért fontos biztosítani, hogy ez a rengeteg esővíz akadálymentesen elfolyhasson. Mivel kora tavasszal még nem igazán indul be a növények növekedése, ilyenkor a legegyszerűbb kitakarítani a vízelvezető árkokat. A kitakarított organikus anyagokat mindenképpen add hozzá a komposzthoz, a szemetet pedig biztonságosan távolítsd el a portáról.

Javítsd meg az emelt ágyások behajlott oldalait

A vizes téli talaj komoly terhet jelent az emelt ágyások számára – a karók elkorhadhatnak, szétfagyhatnak, és így csökken az ágyások stabilitása. Ellenőrizd, hogy ágyásaid oldalai nem-e dőlnek oldalra túlságosan, és hogy nincs-e bennük görbület vagy egyéb elváltozás. Ha meghajolt oldalú ágyást találsz, akkor ásd ki a talajt a kérdéses oldal mögött, és cseréld ki a régi karókat újakra. Ezután egyenesítsd ki a meghajlott oldallemezeket, és erősítsd őket az új karókhoz szögekkel vagy csavarokkal. 

Ellenőrizd a virágfuttató rácsokat és a kerítéseket

A rácsokat és kerítéseket szintén kora tavasszal javasolt ellenőrizni és rendbe rakni, hiszen ilyenkor még nem növik körbe őket a növények, így nem zavarnak a munkában, és a gyökereikre sem kell odafigyelned. Az új kerítéseket azonban csak azután érdemes elhelyezni, miután a fagyos talaj kissé felenged, és a tavaszi esőzések miatti talajvíz elszivárgott a felső rétegből. Ha a talaj túl vizes, akkor a kerítés oszlopainak kiásott lyukak hamar megtelhetnek vízzel.

Fotó: zold-tanya.blogger.hu

Iktasd ki az ébredező tavaszi gyomokat, és takard be az üres foltokat az ágyásokon

A kertben ilyenkor a legegyszerűbb eltávolítani a fiatalabb gyomokat, mert gyökereik még nem hatoltak túl mélyre. A talaj üres részeit fedd le valamilyen talajtakaróval, hogy megakadályozd az újabb gyomok megjelenését ezeken a területeken. Általában 7-10 cm vastag talajtakarót érdemes alkalmazni. Organikus helyett fekete talajtakaró fólia is használható a gyomosodás megelőzésére.

Ha heti rendszerességgel megfordítod a takarót, akkor jó eséllyel nyakon csíphetsz majd néhány házatlan csigát, amik alatta rejtőzködtek. Talajtakaró szétszórása vagy lefektetése közben ügyelj rá, hogy jó néhány cm távolságra a kerüljön a fák és növények törzsétől/szárától, illetve lombjaitól. Így megakadályozhatod a fiatal növények szárának rothadását, és megvédheted a fák törzsét is.

Fedd be az ágyásokat egy réteg tápanyaggal

Hogy ágyásaidat felkészítsd az ültetésre, fedd be őket egy réteg érett trágyával vagy komposzttal. Ilyenkor azonban nem szabad beleásni a talajba, mert összetett és gazdag ökoszisztéma működik benne, amit ezzel csak megzavarnál. Az ágyásokon szétterített tápanyagok idővel beleszivárognak majd a talajba.

Kora tavasszal ajánlott kerti meszet alkalmazni

A 6,2 pH-érték alatti talajt érdemes némi mésszel kiegészíteni. A finomszemcsés dolomit a legalkalmasabb erre a célra. A meszet több héttel az ültetés előtt javasolt hozzáadni a talajhoz. A frissen meszelt talajt takard le műanyag fóliával az esőzések elleni védelem érdekében.

Készítsd fel a pázsitot tavaszra

Gereblyézd végig a pázsitot, hogy eltávolítsd belőle a téli hulladékot és az elhalt növekményeket. Ezzel szellősebbé teszed a talajszintet, és több fényt is kap majd, amire a frissen elvetett fűnek mindenképpen szüksége lesz. Fogj egy vödörnyi talajt, és keverj bele némi fűmagot. Ezután a keveréket egyenletesen terítsd szét a pázsit csupasz foltjain. Ne sajnáld a vizet a magoktól, amíg ki nem csíráznak és meg nem erősödnek.

Ritkítsd meg az elhalt levélzeteket

Miután a növények növésnek indulnak, sokkal nehezebb lesz úgy megritkítani őket (például a díszfüveket és páfrányokat), hogy ne sértsd meg az egészséges részeiket. Az újonnan növő részek hamar kipótolják majd az eltávolítottakat. Ha még mindig a talajban vannak, akkor itt az ideje kihúzni onnan a tavalyról megmaradt paradicsom-, tök- és egyéb növénymaradványokat, hogy tiszta ágyással indíthasd a tenyészidőszakot. Ha biztos vagy benne, hogy nincs rajtuk semmilyen fertőzés, akkor ezek mehetnek egyből a komposzt közé.

Ültess kora tavaszi zöldségeket, amikor a talaj még könnyen munkálható

A talaj akkor áll készen az ültetésre, amikor eltűnnek belőle a jégkristályok, és könnyedén szétesik az ember kezében. A túl nedves talaj sűrűvé válhat, ami megakadályozza a megfelelő szellőzést, így erre is fontos odafigyelni. A legnépszerűbb kora tavasszal ültetett zöldségek a borsók, a spenót, a saláta és a póréhagyma. Ha szeretnél az egész szezonban friss terméseket szüretelni, akkor ajánlott olyan növényeket ültetni, amelyek más és más érési idővel rendelkeznek.

Az előbb említett kora tavaszi zöldségek után ültess brokkolit, káposztát, retket, kelt, tarlórépát, újkrumplit és hagymákat. Ha a fagyos hőmérsékletek a tavaszba is átkúsznak, akkor érdemes a frissen ültetett növények hagymáit talajtakaróval védeni a hidegtől.

A jó tanácsok itt folytatódnak tovább az agraroldal.hu-n.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam