2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyszüleink kertje – Amikor még mindent megtermeltek maguknak az emberek!

Régen minden más volt, ezt már biztosan hallottad te is, ugye? Nincs ez másképpen a kert esetében sem. Nagyszüleink még mindent maguknak termeltek a kiskertben. Szélesi Ferenc főkertész írása.

A kert szerepe régen

A kert régebben valóban az volt, aminek nevezik: haszon- és dísznövények termesztésére szolgáló, rendesen bekerített terület. Azonban létezett a be nem kerített változat is, amit vadkertnek nevezünk, itt gyümölcsfák és gyümölcsöt termő cserjék kaptak helyet. Léteztek még haszonkertek is, mint például konyhakertek, faiskolák, gyümölcsösök, továbbá díszkertek: rózsakertek, virágoskertek, parkok stb. Egy minden esetben ugyanaz volt:

a kert nagyon fontos szerepet játszott a ház lakóinak életében, fontosabbat, mint ma. Nagyszüleink idejében és korábban is a kert biztosította az élelmiszert.

Kertápolás 1946-ban Fotó: beta.fortepan.hu/Adományozó: Kovács Márton Ernő

Manapság sokan szabadtéri élettérként, amolyan sokadik szobaként tekintenek már a kertre, a lakás meghosszabbítását jelenti. Régen viszont itt termelték meg az élelmiszer nagy részét. Sehol nem hiányozhatott a mindennel teleültetett veteményes, és mindenhol szaladgáltak a tyúkok, libák, de többen tartottak nyulakat is, és a disznóvágások rendszeresek voltak.

Akkoriban a kert az egész család betevőjét képes volt biztosítani, ezért viszont tenni kellett minden egyes nap.

Minden kertben termettek a különböző gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, a lekvárnak valók, és a télire eltehető termények. Régen nem hobbiként tekintettek a kertre, sokkal inkább volt ez az embereknél egy második vagy éppen harmadik műszakos tevékenység. De mindenki szerette csinálni, élvezték a kertben eltöltött időt. Anno nem nagyon szerepeltek kikapcsolódásnak szánt élvezeti cikkek a kertben, a legnagyobb szabadidős tevékenység a tűzrakás volt, és az ezzel járó nyársalás.

Viszont ezt is szerettük, főleg gyerekként. Hozzá kell tenni, hogy a gazdasági válság idején vagy a háborúkat követő időszakokban nem lehetett válogatni, mindenki örült, akinek volt kertje. Nézzük, mi mindenben változott meg a kert szerepe az évek során!

Életkép 1927-ből Fotó: beta.fortepan.hu

A kert szerepe napjainkban

Mára szinte minden háttérbe szorult, ami régebben érték volt, sokkal kevesebben foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermesztéssel, ezek esetleg hobbiként maradtak meg. Ritkán lehet találkozni kiterjedt veteményesekkel, gyümölcsösökkel, a kertek nagy részében csak néhány tő paradicsom, paprika színesíti a környezetet. A legnagyobb különbség az, hogy

ma már választás, hogy az asztalra a kertből kerül növény, régebben viszont kényszer volt. A szükség pedig nagy úr, mindenkit rávitt a gazdálkodásra.

A cikk az agraroldal.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Hagymások ültetése ősszel (videó) Egyre népszerűbb egy horvátországi méhhotel Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam