2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Chilipaprika termesztése házilag

A chilipaprikának minden konyhában ott a helye. Nem csak csípős, izgalmas ízt kölcsönöz az ételeknek, de hihetetlenül egészséges és tápláló is, jótékony hatása (nem csak csípése) pedig külsőleg és belsőleg is érezhető. Szélesi Ferenc főkertész jó tanácsai.

A csípős ízükről híres chilik legnépszerűbb fajtái  a habanero, a jalapeno, a cayenne és a serrano. Közép- és Dél-Amerika földművesei tenyésztették ki őket évezredekkel ezelőtt, ma már azonban a világon szinte mindenhol találkozhatunk chilifarmokkal.

A chilipaprikák egy kapszaicin elnevezésű növényi összetevőt tartalmaznak (főként a magvakban és a paprika belső, fehér rétegében), amely egyben csípős ízükért is felelős. Minél több kapszaicin van egy paprikában, annál csípősebb.

Mire jó a kapszaicin?

  • Hatékony fájdalomcsillapító.
  • Sokak szerint a fogyásban is képes segíteni, mert csökkenti a kalóriabevitelt és a zsírszövetek méretét is.
  • Antioxidáns hatásának köszönhetően segít felvenni a küzdelmet a gyulladások ellen, amelyek számos betegség forrásai lehetnek.
  • A chilipaprikákban rengeteg béta-karotin található, amely bizonyítottan támogatja a szervezet önvédelmi rendszerét.
  • A chilipaprikák C-vitamin-tartalma sem elhanyagolandó.
  • A kapszaicin továbbá segít a szívbetegség és más, szívvel kapcsolatos problémák megelőzésében. Ez annak köszönhető, hogy csökkenti az általános koleszterinszintet, a trigliceridek számát, és a vérlemezkék sűrűsödését.
  • A vércukorszint kezeléséhez is hozzájárul: a chilik rendszeres fogyasztása bizonyítottan képes csökkenteni a vér inzulintartalmát.
  • A kapszaicin rendkívül hatékony az orrdugulás enyhítésében, ugyanis könnyedén oldja a lerakódó váladékot.
  • A kapszaicin baktériumölő hatásának köszönhetően a krónikus arcüregfertőzéseket is segít megelőzni.
Fotó: agraroldal.hu

Válassz paprikát

Ha szeretnéd kihasználni a chilik összes jótékony tulajdonságát, akkor érdemes házilag termeszteni őket. Nem lesz nehéz dolgod velük, de mindenképpen érdemes utánanézni a választott fajtáid igényeinek és jellemzőinek.

A chilik sokféle színben, ízben és erősségben fellelhetők. Léteznek egynyári és évelő fajtáik is. Általánosságban három kategóriába oszthatjuk szét a chiliket: erős, édes és dísz. Valójában mindegyikőjükre jellemző némi csípősség, csak az édesebbek esetén jóval enyhébben. Az erős chilik közül az enyhén csípősektől a méregerősekig válogathatunk. A díszpaprikák gyönyörű színeket és formákat vehetnek fel, habár ezek kezelésekor is érdemes vigyázni, mert nem mentesek a kapszaicintől. A chilik színei igen változatosak, de nincs közük a paprika erősségéhez. Nézz utána, hogy a kiszemelt fajtád mennyire tűri jól az otthoni körülményeket, és hogy megfelelő környezetet tudsz-e biztosítani neki kertedben.

Ültetés maggal

A magokat először meg kell puhítani. Ehhez helyezd őket egy nyirkos papírtörlőbe, hajtsd azt össze, majd tedd egy műanyag tasakba. Helyezd a tasakot meleg, száraz helyre, és hagyd ott több napig. Amint a magvak elkezdenek kicsírázni, már el is lehet ültetni őket. Ehhez csíráztatótálcákat vagy akár apró ültetővázákat is használhatsz. Töltsd meg őket talajjal, majd mindegyikbe helyezz egy-egy magot, nagyjából 1,2 cm-rel a felszín alá. Ne felejtsd el alaposan megöntözni őket, és minden nap adj nekik legalább egy teáskanálnyi vizet, hogy a talaj mindig nedves maradjon körülöttük. Meleg, napos helyre érdemes tenni őket, például egy radiátor közelébe, vagy egy ablakpárkányra. Nem ajánlott sem túl hideg, sem túl meleg körülmények között tartani a magokat, mert az megakadályozhatja megfelelő fejlődésüket. 

A cikk az agraroldal.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Így készíthetünk pot-pourrit házilag Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Bűzös pocsolya helyett újra kék lehet Székelyföld csodája Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő Havazott a Szaharában, rég volt ilyen hideg arrafelé (videókkal)
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam