2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A borban található gyógyító erő jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. A tokaji boroknak általános egészségjavító hatást tulajdonítanak: emésztő- és idegrendszeri panaszok gyógyítására, vérszegénység megelőzésére, az ellenálló képesség erősítésére, csontképzésre, roborálásra és szívelégtelenség megelőzésére is ajánlott. 

Viniczai Sándor írásában rámutat, a bor gyógyhatásának nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt, és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Gincsai Tamás, a mádi Holdvölgy Pincészet főborásza diplomamunkájában az aszúk élettani hatásával foglalkozott. Mint megállapította, alapvetően nem az alkohol, hanem a borban lévő szőlőből származó antioxidáns polifenolok denaturálják a fehérjéket, és a szervezetben lévő gyulladásos, káros folyamatokat preventíven gátolják.

A borban a szőlőhéjból, a magból beoldott cserzőanyagok távol tarthatják a vírusokat, és erősíthetik az immunrendszert – ebben az időszakban tehát kiemelkedő szerepe lehet az aszúnak.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Viniczai Sándor

A tokaji boroknak általános egészségjavító hatást tulajdonítanak, ajánlják

  • emésztő- és idegrendszeri panaszok gyógyítására,
  • vérszegénység megelőzése céljából, emellett
  • fogyasztásuk javítja a fizikai ellenálló képességet,
  • csontképződés szempontjából kedvező a magas foszfortartalmuk,
  • a magas természetes cukor- és savtartalom roboráló hatással bír,
  • a szívelégtelenség megelőzésében és leküzdésében is segíteni tud, és
  • a borok alkoholtartalma a központi idegrendszerre enyhe nyugtató és altató hatást gyakorol.
Préselt aszúszemek a bodrogkisfaludi borászati és beszerzési központban az avatás napján, 2019. november 14-én
Fotó: MTI/Vajda János

Napjaink kutatásai a tokajiban meglévő egyéb, pozitív élettani hatást kifejtő vegyületek vizsgálatára irányulnak, hiszen az európai jogharmonizáció keretében elengedhetetlenül szükséges, hogy ezekről pontos adatokkal rendelkezzünk. A legfontosabb ilyen élettani hatású vegyületek a polifenolok, biogén aminok, fémionok, vitaminok és a penicillin.

A polifenolok közül a legnagyobb figyelmet a katechinek és a leukoantocianidok érdemlik meg. Ezeknek a polifenol-vegyületeknek antioxidáns, szabadgyök-fogó tulajdonságuk következtében pozitív élettani hatást tulajdonítanak az orvosok. A vizsgálatok eddigi adataiból máris megállapítható, hogy a nyers aszúkban a polifenol-koncentráció jóval magasabb, mint ami a fehérborokban általában előfordul, és inkább a vörösborok megfelelő tartalmához áll közelebb. Megmutatkozik ez a különbség a polifenolokhoz kapcsolható, úgynevezett teljes antioxidáns státuszban is (TAS-értékek). Ez a tokaji aszúk és borkülönlegességek esetében 1,5-3 közötti értéket mutat, ami 2-3-szorosa a fehérborokénak.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Viniczai Sándor

A borokban a biogén aminok aminosavakból keletkeznek a tejsavbaktériumok dekarboxilező hatása révén. Ide tartozik a hisztamin (allergén vérnyomáscsökkentő), a tiramin (vérnyomást növelő) és a szerotonin.

A szerotoninnak fontos szerepe van az ingerületek átadásában, ezen kívül a depressziós megbetegedések lehetséges gyógyszere. Ez a csodálatos anyag aszúinkban 1-10 mg/l mennyiségben található meg (már az 1 mg/l koncentráció is kiemelkedőnek számít), amely érték magasabb, mint bármely más fehér- vagy akár vörösborban.

Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából palackozott ötputtonyos Tokaji Aszú
Fotó: MTI/Vajda János

A káros biogén aminok (például a hisztamin) koncentrációja viszont a határértékek alatt marad a tokaji borkülönlegességekben.

Az aszúbogyók és a tokaji borkülönlegességek esetében a kálium, a kalcium és a magnézium a legjelentősebb fémionok.

  • A kálium segít a szívizomzatnak, a reflexek, valamint az izommozgások koordináltságáért felelős. Hiánya szívritmuszavarokat okoz, gyorsítja a pulzust, és csökkenti a vérnyomást.
  • A kalcium nyugtatólag hat a gyomor és béltraktus idegeire, segíti az epekiválasztást, és erősíti a csontállományt.
  • A magnézium a fermentumokat aktiválja, és véd az érelmeszesedéstől. Hiánya idegességhez vezet.

A cikk a magyarmezogazdasag.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam