2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy elfeledett bogyós csodagyümölcs, a soknevű páponya

Sajnos manapság már csak nagyon kevesen ismerik a páponyát, pedig nagyon sokoldalú növény. Termése értékes, tele van vitaminokkal, ráadásul ősszel az egyik legkülönfélébb módon felhasználható dekorációs kellék. A páponya elnevezésen kívül több mint egy tucat másik neve is van. Bohács Ádám kertépítő technikus írása.

A páponya (Physalis alkekengi) a burgonyafélék családjába tartozó faj. Bár a Physalis nemzetségnek körülbelül harminc faját ismerjük, de közülük egyedül ez az egy él meg a Kárpát-medencében is, mivel fagytűrő.

Sokaknak nem mond semmit az a név, hogy páponya, de lehet, hogy a többi elnevezése közül valamelyik ismerős: japán lampionvirág, piros zsidócseresznye, fizálisz, piros papmonya, alkekengi, muharc, hólyagcseresznye, korallcseresznye, kláriscseresznye, kőrontófű, Vénusz köldöke, Halicacabon, sócsepp, ördöglámpás vagy egyszerűen lampionvirág.

A páponya Ázsia nyugati részén, illetve Közép- és Dél-Európa országaiban őshonos, Magyarországon leginkább a Mátrában találkozhatunk állományaival.

A soknevű páponya  Fotó: agraroldal.hu

A páponya évelő, elágazó szárú növény, a magassága mindössze az 50-60 centimétert éri el. Termése cseresznyeméretű, gömbölyű bogyó, amit az éréskor vele nagyobbodó, barnásra színesedő csésze rejt. Csészéje feltűnő, jellegzetes, felfúvódott, skarlátpiros, a belsejében található bogyó pedig fényes piros.

Fontos tudni, hogy a páponya éretlen termése mérgező, szedése csak a burok szalmasárga állapotában szabad, a burokban található bogyónak pedig narancssárgának kell lennie!

Mivel a gyümölcs és a burok is enyhén mérgező, ezért az arab és spanyol gyógyászatban vizelethajtásra használták. Gyümölcse zamatos, kis mértékben fogyasztva tisztítja a veséket. Túlfogyasztás esetén erős izzadást és hasmenést okozhat.

A páponya felhasználása – A virágkötők őszi kedvence

A Kárpát-medencében leginkább dísznövényként termesztik, ennek is köszönhető, hogy többfelé elvadult. Találkozhatunk vele száraz erdőkben, cserjésekben, néha nitrogéndús ligetekben. Termése ősszel szedhető, különlegesen szép dísz lehet belőle – a termés zöldről színeződik be élénkpirosra, általában szeptember és november között szedhető. Frissen díszítésre használva távolítsuk el a leveleit, majd néhány órára állítsuk vízbe, ha pedig szárítani szeretnénk, akkor levegőn lógatva tegyük ezt.

A jótékony páponya

Éretlenül mérgező, viszont éretten a burokban található termése fogyasztható. Nem túl finom, az íze eléggé keserű. Viszont

jelentős C-vitaminforrás, dupla annyit tartalmaz, mint a citrom.

A C-vitamin és egyéb aktív hatóanyagai is csökkennek a szárítás és feldolgozás során. Gyógynövényként is megállja a helyét, hatóanyagai a triterpén-laktonok, szerves savak, gyanta és a pektin.

Vizelethajtás mellett alkalmazták régebben májbetegség, köszvény, illetve reuma esetén is.

Fotó: agraroldal.hu

A páponya nevelése, gondozása

Páponyát bárki könnyedén és egyszerűen nevelhet. Kedveli a meleg, nedves, párás termőhelyet, magját februárban érdemes elvetni, gondozása szinte teljesen azonos a paprikáéval. Kiültetésére április végén, május elején (a fagyok elmúltával) kell sort keríteni, 7-8 tőnél többet nem érdemes ültetni – ez a mennyiség már elegendő a díszítéshez és a fogyasztáshoz.

A növények július környékére bebokrosodnak, ekkora válnak igazán széppé. Jól levegőzött talajra van szüksége, ültetésnél figyeljünk arra, hogy gyökerei ne terjedhessenek szabadon. A páponya lassan fejlődik, viszont könnyedén elszaporodhat. Van helye a házi kertekben, feldobhatjuk vele őszi/téli étrendünket, és valóban meseszép dísszé válhat.

Neked ajánljuk
503 új fajt azonosítottak tavaly brit kutatók A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Ideje, hogy a kukorica minden porcikája hasznosuljon? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam