2021. május 6., Frida, Ivett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem állhat le a mezőgazdaság – Idénymunka-kereső portállal segítik a mezőgazdasági munkavállalást

Mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt indít az Agrárminisztérium. A mostani nehéz időszakban, amikor sajnálatos módon a vendéglátásban, a turizmusban, a szolgáltató szektorban dolgozó emberek, vagy a nappalin tanuló hallgatók elveszítették a megélhetési lehetőségüket, a hazai mezőgazdaság bőven tud munkát biztosítani.

Az élelmiszeripari vállalkozások és a gazdaságok a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt munkaerőhiánnyal küzdenek. Az Agrárminisztérium az újonnan létrehozott online felülettel (munkaszuret.hu) arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar agráriumban a járvány ellenére is van munkalehetőség.

Nagy István agrárminiszter bejelentette: a minisztérium a helyzet enyhítéseként és egyik megoldásaként online platformot hozott létre, ahol

az élelmiszer-alapanyagot előállítókat és termelőket kötik össze a potenciális munkavállalóikkal, és arra kéri a hazai agrár-szakmai szervezeteket, hogy a maguk eszközeivel, infrastruktúrájával segítsék a magyar gazdálkodók munkaerő iránti igényének a munkát keresőkkel való összekötését, a kereslet és kínálat összehangolását.

Makón és környékén sok ember él abból, hogy a hagymás gazdáknak, gazdasági társulásoknak dolgozik napszámban
Fotó: MTI/Németh György

Április folyamán ugrásszerűen megnő a mezőgazdasági idénymunkások iránti igény. A zöldség-gyümölcs ágazatban a termelés mintegy kétharmadát a szezonálisan foglalkoztatott munkaerő végzi, egyharmada pedig az állandó foglalkoztatottakhoz kötődik.

Az egyes munkafázisok nagyon szűk és szoros biológiai határidőkhöz kötöttek. Egy-egy munkafolyamat elvégzésének elmaradása a teljes növényállomány megsemmisüléséhez, vagy jelentős mennyiségi és minőségi termésveszteséghez vezet

– hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A földeken már zajlanak a tavaszi munkálatok, a Nyíregyházához közeli Nádasbokorhoz tartozó földeken kombinátorral készítik elő a talajt a vetéshez
Fotó: MTI/Balázs Attila

Az ágazat zavartalan működése szempontjából létkérdés, hogy megfelelő mennyiségű ember álljon rendelkezésre a termelés elvégzéséhez. Az idénymunka területén bőven van lehetőség a kapacitások betöltésére. Elvégzendő feladat jócskán akad, hiszen már javában zajlanak a tavaszi mezőgazdasági előkészületek a földeken. A miniszter hangsúlyozta:

a hazai mezőgazdaságnak a járvány idején is biztosítania kell az élelmiszer-ellátást, a magyar embereknek hozzá kell jutniuk a megfelelő minőségű táplálékhoz.

Kistermelők krumplit vetnek a Nyíregyháza-Kovácsbokorhoz tartozó földeken 2020. április 4-én
Fotó: MTI/Balázs Attila

A mezőgazdaságiidénymunka-kereső hírportál funkciói folyamatosan bővülnek.

Neked ajánljuk
Növényi sokféleség a szári Csoroszlya Farmon – Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban, 1. rész (videó) Tervezzünk erdőkertet! A napelemek enyhet adó árnyéka a termőföldeken Komplex vízvédelmi fejlesztések valósultak meg szerb–magyar együttműködésben A tüzelőanyagok elfüstölését is száműznék a reklámblokkokból
Tovább a forrásra: pestisracok.hu
Vissza
Hírfolyam