2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Őshonos, de elfeledett csodanövényeink – A galagonya

Sajnos a galagonya is azon növényeink közé tartozik, amelyeket szép lassan szinte teljesen elfelejtünk. Pedig nem kellene, hiszen a galagonyának számtalan jótékony hatása van, igazi csodanövény.

A galagonyák általában tövises cserjék vagy kisebb méretű fák, amelyek piros bogyókat hoznak. Manapság leginkább az északi félteke mérsékelt területein él, az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában. A Kárpát-medencében négy galagonyafaj is őshonos, az egybibés, a fekete, a rózsaképű és a cseregalagonya.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A galagonya termését nagyon szeretik az állatok, a maggal együtt fogyasztják el, de a mag sértetlenül halad át a bélcsatornán, és a külvilágra jut, messze az anyanövénytől. A galagonya nemzetsége rendkívül fajtagazdag, egyes becslések szerint a fajok száma több mint ezer tagot számlál, de sok a hibrid, illetve az átmeneti alak, változat.

Felhasználása

  • A galagonyát a népi gyógyászatban is alkalmazzák mint gyógynövényt.
  • Hatóanyagát a galagonya leveléből, virágából vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki.
  • A növény flavonoidokat, aminszármazékokat, proantocianidokat és triterpéneket tartalmaz.
  • Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, ugyanakkor javítja a szívizomsejtek aktivitását, és serkenti a szívizom vérellátását is.
  • A galagonya teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallott koszorúér-betegségek, vérkeringési problémák esetén.

Fontos megjegyezni, hogy mindenképp beszélni kell az orvosunkkal, mielőtt gyógyászati célokra használnánk a galagonyát, mivel ritka esetben a bogyói hirtelen vérnyomás-ingadozást, illetve ájulást okozhatnak, allergia esetén kiütések, csalánkiütések, hányinger, hányás jelentkezhet.

Fotó: agraroldal.hu

A galagonya termesztése kiskertben

Mivel a galagonya a 8-10 méteres magasságot is elérheti, ennek alapján válasszunk megfelelő helyet számára. A laza szerkezetű, kusza, egybibés galagonyacserje májusban hozza fehér virágait, a piros bogyói pedig nyár végén, ősz elején jelennek meg.

Zegzugos ágrendszere tökéletes védelmet nyújt az apróbb termetű madarak számára.  A galagonya ágai gyakran tüskések, kiválóan bírja a rendszeres metszést, ezért nyírott (de nyíratlan) sövényként is megállja a helyét.

A galagonya ültetése

A Kárpát-medencében is őshonos a galagonya, ebből adódóan teljesen télálló. Viszonylag igénytelen növényről van szó, aminek megfelel a kertünk talaja, de a túlzottan kötött talajt kevésbé szereti. A galagonya jól alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz, bírja a meleget és a szárazságot, és az erős szelet is. Fiatalkorban még rendszeres öntözést igényel, a későbbiekben csökkenthetjük vagy el is hagyhatjuk a víz pótlását.

Beszerezhetjük a kertészeti árudákban, a szabad gyökerű cserjéket ősszel, még a fagyok beállta előtt érdemes elültetnünk. Állíthatjuk szoliter fának is, de érdemes kihasználni szúrós, áthatolhatatlan ágrendszerét, és sövényként felhasználni.

A galagonya gondozása

Sövénynek nevelve a metszés a legfontosabb feladat: távolítsuk el a rossz irányba növő ágakat, és az esetlegesen elhalt, beteg növényi részeket. Leggyakoribb problémáját a levéltetvek és a levélfoltosodás jelenti, de fenyegeti a rózsafélékre jellemző tűzelhalás is. Ha valamelyik betegség felüti a fejét, a szükséges növényvédő szerekkel lehet védekezni.

A galagonya legnagyobb eredményességgel nyári alvószemzéssel szaporítható, de magról is megoldható. Utóbbi esetben 5-8 év, mire termést hoznak a növendékek.

A galagonyáról ebben a korábbi cikkünkben is olvashat.

Neked ajánljuk
Végleg lezárulni látszik az olcsó gyümölcsök időszaka Hagymások ültetése ősszel (videó) Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam