2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Burgundiában is érezhetők a klímaváltozás negatív hatásai, de van megoldás

A világ egyik legjobb szőlőtermő vidéke, Burgundia is egyre melegszik. Az elmúlt 3 év különösen tikkasztó volt a francia történelmi régió számára, derült ki egy több évszázadot felölelő adatelemzésből.

A Decanter borászati szaklap cikke szerint egy tudóscsoport aprólékos munkával elemezte a szüret kezdetét 1354 és 2018 között – számolt be róla a mezohir.hu.

A vizsgált 664 év távlatában arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdag szőlőtermesztési múlttal rendelkező vidéken is jelentősen érezhető a klímaváltozás, az itt honos fajták 85 százaléka veszélyben van az emelkedő átlaghőmérséklet miatt.

Clos Vougeot, kastély a burgundiai borvidéken
Fotó: wikipedia.org/Günther Eichler

Nem csak Burgundiában, hanem a világ számos pontján szembesülnek a szőlőtermesztők azzal, hogy a jelenlegi fajtáikkal alacsonyabb termést szüretelhetnek az éghajlatváltozás miatt.

Egy nemrég készült másik tanulmány is arra figyelmeztet, hogy a szőlőültetvények számára alkalmas földterületek 85 százalékán már nem lehet jó borokat előállítani 4°C-os átlaghőmérséklet-növekedés esetén.

Benjamin Cook, a Columbia University szakértője szerint még van lehetőség a cselekvésre.

Komolyan kell venni a klímaváltozást, a termelők pedig új, alkalmazkodó szőlőfajták telepítésével javíthatják gazdálkodásuk sikerességét.

A kutatócsoport szerint a növények sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésében. Burgundia számára többek között a Mourvedre és Grenache fajták kínálnak új lehetőséget a borászok számára.

Neked ajánljuk
Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás Felerősíti a talajeróziót a klímaváltozás Koronavírus – A francia Riviéra igazságtalannak tartja a német és belga korlátozásokat Kreatív alkotások vécépapír-gurigából Kaliforniában 2035-től csak tisztán elektromos autókat lehetne forgalmazni
Tovább a forrásra: mezohir.hu
Vissza
Hírfolyam