2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Burgundiában is érezhetők a klímaváltozás negatív hatásai, de van megoldás

A világ egyik legjobb szőlőtermő vidéke, Burgundia is egyre melegszik. Az elmúlt 3 év különösen tikkasztó volt a francia történelmi régió számára, derült ki egy több évszázadot felölelő adatelemzésből.

A Decanter borászati szaklap cikke szerint egy tudóscsoport aprólékos munkával elemezte a szüret kezdetét 1354 és 2018 között – számolt be róla a mezohir.hu.

A vizsgált 664 év távlatában arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdag szőlőtermesztési múlttal rendelkező vidéken is jelentősen érezhető a klímaváltozás, az itt honos fajták 85 százaléka veszélyben van az emelkedő átlaghőmérséklet miatt.

Clos Vougeot, kastély a burgundiai borvidéken
Fotó: wikipedia.org/Günther Eichler

Nem csak Burgundiában, hanem a világ számos pontján szembesülnek a szőlőtermesztők azzal, hogy a jelenlegi fajtáikkal alacsonyabb termést szüretelhetnek az éghajlatváltozás miatt.

Egy nemrég készült másik tanulmány is arra figyelmeztet, hogy a szőlőültetvények számára alkalmas földterületek 85 százalékán már nem lehet jó borokat előállítani 4°C-os átlaghőmérséklet-növekedés esetén.

Benjamin Cook, a Columbia University szakértője szerint még van lehetőség a cselekvésre.

Komolyan kell venni a klímaváltozást, a termelők pedig új, alkalmazkodó szőlőfajták telepítésével javíthatják gazdálkodásuk sikerességét.

A kutatócsoport szerint a növények sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésében. Burgundia számára többek között a Mourvedre és Grenache fajták kínálnak új lehetőséget a borászok számára.

Neked ajánljuk
Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mezohir.hu
Vissza
Hírfolyam