Burgundiában is érezhetők a klímaváltozás negatív hatásai, de van megoldás
A világ egyik legjobb szőlőtermő vidéke, Burgundia is egyre melegszik. Az elmúlt 3 év különösen tikkasztó volt a francia történelmi régió számára, derült ki egy több évszázadot felölelő adatelemzésből.
A Decanter borászati szaklap cikke szerint egy tudóscsoport aprólékos munkával elemezte a szüret kezdetét 1354 és 2018 között – számolt be róla a mezohir.hu.
A vizsgált 664 év távlatában arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdag szőlőtermesztési múlttal rendelkező vidéken is jelentősen érezhető a klímaváltozás, az itt honos fajták 85 százaléka veszélyben van az emelkedő átlaghőmérséklet miatt.

Fotó: wikipedia.org/Günther Eichler
Nem csak Burgundiában, hanem a világ számos pontján szembesülnek a szőlőtermesztők azzal, hogy a jelenlegi fajtáikkal alacsonyabb termést szüretelhetnek az éghajlatváltozás miatt.
Egy nemrég készült másik tanulmány is arra figyelmeztet, hogy a szőlőültetvények számára alkalmas földterületek 85 százalékán már nem lehet jó borokat előállítani 4°C-os átlaghőmérséklet-növekedés esetén.
Benjamin Cook, a Columbia University szakértője szerint még van lehetőség a cselekvésre.
Komolyan kell venni a klímaváltozást, a termelők pedig új, alkalmazkodó szőlőfajták telepítésével javíthatják gazdálkodásuk sikerességét.
A kutatócsoport szerint a növények sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésében. Burgundia számára többek között a Mourvedre és Grenache fajták kínálnak új lehetőséget a borászok számára.