2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar terméket vegyük le a polcról, mert azzal önmagunkon is segítünk!

Jakab István nemcsak a jelen helyzetről számol be, hanem olyan jövőképet mutat, mely a biztonságos termelést vizionálja – akár az öntözéses művelés kiterjesztésével, akár a szója-önrendelkezés megvalósításával. Mátrai Zoltán interjúja.

– Rengeteg beszélgetést folytatok mostanában a termelőkkel és az inputanyag-szolgáltatókkal. Szerettem volna azonban, ha elnök úr is megosztaná a gondolatait velünk azokról a témákról, amik mostanában felmerülnek a gazdák körében…

– Részt veszek a gazdaság újraindításáért felelős munkacsoport munkájában, az ott szerzett tapasztalatok alapján döntöttük el, hogy minden megyében létrehozzuk azt az operatív munkacsoportot, ahol a NAK, a Magosz képviselői és a munkacsoport-vezető által fontosnak ítélt szakmai szervezetek képviselői is részt vesznek a munkában. A cél az volt, hogy az egész ország területén legyen a helyi viszonyokat jól ismerő szakemberekből álló csapat által összeállított javaslathalmaz, hogy valóban érdemi reagálások történjenek. Tényszerű helyzetfeltárás kell történjen, így konkrét és korrekt információkat kap az országos bizottság is, és ezek alapján történnek meg a szükséges intézkedések.

– Mely ágazatok vannak a leginkább bajban, ahol naprakész segítségre van szükség? Mik a legégetőbb problémakörök?

– A problémák, amik korábban esetleg egyes ágazatoknál megvoltak, egy részének a megoldását már megtaláltuk. Ami folyamatosan meglévő probléma, és megoldást nem találtunk még, az a virág-, dísznövény-, díszkertészek ágazata, ugyanis szezonális tevékenységet végeznek, de egy-egy szezon az egész éves eredményüket alapvetően meghatározza. Nem igazán látjuk még a megoldást, mert nyilvánvaló, hogy virágot sokkal kevesebb ember vesz…

Nem mozgunk, ünnepségek maradnak el, tehát ez az ágazat nagyon nehéz helyzetben van, ezért meg kell találni a segítséget és a megoldást. Kezdetben komoly gondjaink voltak az áruszállítással, a logisztikai rendszerek nem működtek, a határok nem voltak átjárhatók, nagyon nehéz helyzet alakult ki.

Speciális traktorról metszik a körtefákat egy Kisrécse közelében fekvő körteültetvényen 2020. április 6-án
Fotó: MTI/Varga György

Ez visszavezethető arra, hogy az Európai Unióban egységes piacon működünk, az áru, a tőke, a munkaerő szabad áramlása nagyon szép eszme addig, míg egy világjárvány meg nem jelenik. Mikor egy ilyen járvány megjelenik, a vezető arról ismerszik meg, hogy nem hosszú távú elmélkedésbe kezd, hanem operatívan beavatkozik, és segít a problémák megoldásában. Ezt az EU részéről nem tapasztaltuk, de a tagállamok vezetői ezeket a problémákat kezelték, megoldották, tehát lassan itt is megindult az áruszállítás, a különleges, gyors szállítást igénylő eszközök is időben érkeztek. Ezzel egy időben megindult az újabb piacok felkutatása a kormányzat részéről.

– Vannak-e olyan gazdaszervezetek akár az EU-ban vagy a környező országokban, amelyekkel olyan a kapcsolat, hogy a kitekintést kompletté tudják tenni? Ha már EU-s, globális összefogás ebben a vírushelyzetben nem nagyon volt, van-e valamilyen gazdaösszefogás a környező országokban vagy az unión belül?

– Információink vannak, de erős gazdaösszefogásról sajnos nincsenek híreink. A V4-ek gazdái között van egy értelmes párbeszéd, tehát segítjük egymást. Számomra nagyon meghatározó főleg a francia gazdákról szerzett információ, az ő tevékenységüket ismerem mélyebben, rendszeresen kapok információt a legnagyobb francia agrárszervezet működési tevékenységéről. Látjuk, hogy ők milyen gondokkal küzdenek…

Hasonlókkal, mint mi. Ugyanúgy óriási gondban vannak, amikor a környezetvédők ebben a nehéz helyzetben is változatlanul támadják őket. Változatlanul gond a munkaerő-utánpótlás. A francia zöldségtermesztésben nagyon sok külföldi munkaerőt alkalmaznak, és azok most eltűntek a piacról.

Traktor vet egy termőföldön Somberek határában 2020. április 6-án
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Hatalmas felhívást tettek közzé, amire 180 ezer önkéntes jelentkezett, hogy segítsenek a gazdáknak... Izgalmas kérdés, és ők is észrevették, mekkora kockázatot jelent, ha nem jön meg időben egy-egy szójaszállítmány, hiszen az intenzív állattenyésztési ágazatokban ez a takarmányozási alapot jelenti. Felmerült a francia kormány részéről, már a miniszterelnök is komolyan veszi ezt a problémát, hogy fehérje-önrendelkezést valósítanak meg. Vélhetően az elkövetkező időben a franciák is elkezdik megvalósítani a szójaprogramot.

Az interjú az agrotend.hu-n olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá Tévhitek és tények a biogazdálkodásról Városi tetőkön létrehozott kertekkel reformálnák meg a zöldségtermesztést (videóval) Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam