2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány után minden megváltozhat az élelmiszeriparban is

A koronavírus-járvány okozta válság ellenére is van még elég élelmiszer, ám hosszabb távon a sérülékeny országokban komoly éhínség alakulhat ki, ha a fejlett országok nem figyelnek a nehéz helyzetben lévő térségekben élőkre. Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) nevű szervezet élelmezésügyekben illetékes igazgatója szerint a pandémia elmúltával alaposan megváltozik a világ.

A hvg.hu-nak adott interjújában az igazgató elmondta: már most látszanak fennakadások, amelyeket elsősorban az olyan határlezárások okoznak, amelyek nem veszik figyelembe a mezőgazdasági és élelmiszer-szállítmányok biztonságos továbbítását lehetővé tévő protokollokat. A szervezet felkérte a kormányokat, hogy figyeljenek oda ezekre a szállítmányokra, amelyek az ültetési időszak kezdetével egyre fontosabbá válnak.

A felvásárlási láz után most ugyan megvannak a készletek, de gondok vannak a polcok újratöltésével. Sok ellátási lánc megszakadt, a legsúlyosabb helyzet a légi forgalomban észlelhető.

Komoly gondokat okozhat, hogy a szabad mozgást akadályozó korlátozások miatt eltűntek a mezőgazdasági idénymunkások. A legkomolyabb nehézségek viszont az élelmiszerimporttól függő országokban alakulhat ki (pl. Fekete-Afrika, India, Pakisztán).

„A mostani válság megmutatta, hogy melyek az eddig működő globális ellátási láncok gyenge pontjai. Biztos vagyok abban, hogy komoly változások lesznek, le fognak rövidülni az ellátási láncok, jelentősen meg fog nőni a helyi beszállítók szerepe, és új elvek alapján fogják optimalizálni a folyamatokat. Ez nemcsak az élelmiszeriparra lesz igaz, hanem nagyon sok más szektorra is”

– mondta Diane Holdorf.

Fotó: hvg.hu

A mostani helyzet sorsdöntő lesz abban a tekintetben is, hogy merre halad tovább a kapitalizmus.

Holdorf azt valószínűsíti, hogy erősödni fog az a felfogás, amely szerint a cégek fő feladata nem a profitmaximalizálás, hanem az összes társadalmi szereplő érdekeinek a figyelembevétele (stakeholder kapitalizmus).

Az élelmiszer-pazarlás visszafogásának tekintetében az az igazgató véleménye, hogy

  • a termelés és az aratás utáni időszakban elsősorban a tárolás területén lehet javítani a helyzetet, míg a szállításban azzal lehet előre lépni, ha az egész folyamatban szavatolják a hűtőkapacitások meglétét;
  • az igazi kihívások a fogyasztói oldalon vannak (ételkiszállítás, éttermek, családok). Az éttermekben arra kell odafigyelni, hogy csak annyi étel jusson az asztalokra, amennyi tényleg elfogy, és már az étlap megszerkesztése során gondolni kell arra, hogy miképpen lehet hasznosítani a maradékot. Az egyéni fogyasztók esetében növelni kell az emberek tudatosságát.
Neked ajánljuk
Perbe fogták a gyerekekre és a természetre is veszélyes növényvédő szert gyártó amerikai mogult Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? A jegybank tovább dolgozik a „zöld” pénzügyi rendszer kiépüléséért Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam