2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem ad több pénzt az EU a karácsonyfa-termesztőknek

Nem számíthatnak többé uniós forrásra a karácsonyfának szánt fenyő termesztéséből élő gazdálkodók, Brüsszel ugyanis nemrég úgy döntött, csak a földlabdás, élő fák után vehető igénybe a területalapú hozzájárulás. A több száz érintett hazai termelő ugyanakkor nem marad támogatás nélkül, a kormány a hazai költségvetésből új konstrukció elindításán dolgozik.

Kizárta a hagyományos karácsonyfa-termesztést a támogatható ágazatok köréből az Európai Bizottság (EB), így a fenyőültetvények gazdái ettől az évtől kezdve nem vehetnek igénybe uniós hozzájárulást – olvasható a Magyar Államkincstár honlapján. Brüsszel még tavaly döntött így, az EB állásfoglalása szerint ugyanis nem jogosult területalapú támogatásra a karácsonyfa-termesztésre szolgáló terület, ha a fákat a szokásos módon kivágják, és gyökér nélkül értékesítik.

Mivel azonban hazánkban közel 3 000 hektáron mintegy 700 termelő foglalkozik karácsonyfa-termesztéssel, az Agrárminisztérium a kieső európai uniós támogatás pótlására nemzeti forrásból biztosít hasonló összegű támogatást.

Kivágott fenyőfákat pakolnak pótkocsira a Zala megyei Surdon 2018. november 23-án
Fotó: MTI/Varga György

A támogatási rendszer feltételeinek és jogszabályi hátterének kidolgozása folyamatban van.

Az elmúlt évtizedekben jól kialakult rendszerré épült a fenyőfatermesztés hazánkban, a tevékenység több száz család megélhetéséhez járul hozzá.

A legnagyobb hazai termőterületek Zalában találhatók, a megyében néhány település teljes egészében a fenyőfatermesztésre rendezkedett be. A Nagykanizsa melletti Surdon például minden család részben vagy egészben ebből él, generációról generációra öröklődnek az ültetvények – írja a magyarnemzet.hu.

Vásárlók fenyőfák közül válogatnak Nyíregyházán
Fotó: MTI/Balázs Attila

A fenyőfatermesztéshez a megfelelő klíma és talaj mellett szakértelemre is szükség van, ráadásul hosszú távon megtérülő befektetésről van szó.

Például ahhoz, hogy a manapság nagy népszerűségnek örvendő nordmann fenyő a piacra, és később egy család nappalijába kerüljön, akár 15 évnek is el kell telnie. Ez idő alatt a megfelelő gondoskodás, a rendszeres kapálás, kaszálás mellett permetezni is kell a fenyőket, ami egyre nagyobb költséget jelent.

Az EB döntése abba az irányba terelné az uniós termesztőket, hogy a hagyományos vágott fenyő helyett a földlabdás típusra álljanak át. Ez azonban a piaci szereplők szerint a kereslet szempontjából nem túl megalapozott elvárás. Korábban sokan azért választották ezt a típust, mert hosszabb ideig friss maradt, a nordmann fenyő széles körű elterjedésével azonban ezt az előnyét is elveszítette. A földlabdás karácsonyfa szállítása, tárolása ráadásul számos vesződséggel jár.

Magyarországon az ünnepek után begyűjtött karácsonyfák elégetése zöldenergiaként járul hozzá városi otthonok fűtéséhez. A Pannon Hőerőmű Zrt. szerint a karácsonyfa-hasznosítás elterjesztése országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést.

Neked ajánljuk
Száz éven belül kihalhatnak a méhek? Növényi sokféleség a szári Csoroszlya Farmon – Ökológiai gazdálkodás a gyakorlatban, 1. rész (videó) A traktor óta az 5G a legjobb dolog az agráriumban? Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam