2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Franciaország elsőként tiltotta be mind az 5, méhhalálhoz kapcsolódó vegyszert

A méhek fontosságára és a számukban mutatkozó riasztó csökkenésre való tekintettel Franciaország 2018-ban szigorúan betiltotta az összes neonikotinoid-tartalmú növényvédő és rovarirtó használatát, amelyeket gyakran alkalmaznak a gazdaságban.

Ezek a vegyi anyagok megtámadják a rovarok központi idegrendszerét, ezért a virágzó fák és más növények, például gyümölcsfák, szőlőskertek védelmére használják őket.

A kutatók azonban arra a felfedezésre jutottak, hogy

a neonikotinoidok lehetnek a legfőbb kiváltó okai az úgynevezett elnéptelenedés szindrómának, amely során a méhkolóniában dolgozó méhek magukra hagyják a méhanyát (méhkirálynőt) és egy maroknyi ápolót, amelyek az utódok felneveléséért felelősek, ami aztán a méhek tömeges pusztulásához vezet, ráadásul a környezetre is károsak lehetnek.

Fotó: Shutterstock

A neonikotinoidok jól oldódnak vízben, így ha nagyobb víztömegbe jutnak, veszélyeztethetik az ott élő állatok egészségét. Ezek közül a növényvédő szerek közül hármat (imidakloprid, klotianidin, tiametoxamo) az Európai Unió már betiltott, Franciaország pedig a fennmaradó két vegyi anyagot is (tiakloprido, acetamiprid).

A környezetvédők örömmel fogadták a tilalom hírét, a gabona- és cukorrépa-termelők azonban azt állítják, így nem lesz lehetőségük megvédeni a termést a kártevőktől. A mezőgazdasági szakszervezetek attól tartanak, hogy a franciaországi termelők ezzel „drámai technikai zsákutcába” kerülnek, mivel a tilalom „súlyosbítaná a más, európai és nem európai termelőkkel való tisztességtelen versenyt”.

Ezzel szemben a méhészek még több növényvédő és rovarirtó szer tilalmát kérik, mivel idővel más veszélyes anyagokkal kell majd szembenézniük.

Az Egyesült Államokban Donald Trump véget vetett az Obama-korszak politikájának, amely megtiltotta a hasonló szerek használatát a természetvédelmi területek közelében, így a gazdálkodók most szabadon használhatják a rovarirtó szereket.

Neked ajánljuk
Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében A növények „hallanak”, és ezt a mezőgazdaság ki is használhatja A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: filantropikum.hu
Vissza
Hírfolyam