Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt
Egyre többen választják a koronavírus-járvány alatt a magyar előállítású élelmiszereket. A cél az, hogy minden területen nőjön a magyar élelmiszerek felhasználásának aránya, mert így juthat versenyelőnyhöz a hazai mezőgazdaság.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy a járvány elején kezdődött felvásárlási láz jótékonyan hatott a magyar gyártmányú élelmiszer forgalmára. Rámutatott, hogy
a közétkeztetésben, közellátásban 500 milliárd forintnyi élelmiszert fogyasztanak el évente, ebből 350 milliárdnyi importból származik. A cél az, hogy ez az arány megváltozzon, és minden területen inkább a magyar élelmiszert használják.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
„Meggyőződésünk, hogy
Magyarország szinte minden élelmiszerből képes önellátóvá válni,
kivéve a déligyümölcsöket, és még néhány terméket. Ezért fontos, hogy amit helyben megtermelnek, azt ott is használják fel, hogy ne a multi áruházláncok raktáraiból árasszák el a kiskereskedelmet” – hangsúlyozta.

Ez a gondolkodás új megközelítést igényel, aminek része, hogy közvetlenül össze kell kapcsolni az élelmiszer-feldolgozót és a -kereskedőt. Így a termelési lánc zárttá válik, és közvetlenül képes az élelmiszert biztosítani.