2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Robotkutya” mezőgazdasági munkára, terelésre (videókkal)

Május elején röppent fel a hír: a szingapúri hatóságok a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként „robotkutyával” hívják fel a parkokban sétálók figyelmét arra, hogy tartsanak távolságot egymástól. Egy új-zélandi cég hasonló „robotebbel” kísérletezik, amelynek a mezőgazdaságban lehet idővel hasznát venni.

A szingapúri feladatra az amerikai Boston Dynamics „Spot” névre hallgató robotját használták fel, amely az érzékelői segítségével, az esetleges ütközéseket elkerülve közlekedik az emberek között, s közben „felmondja” nekik az előre telepített figyelmeztetést. Íme:

A fejlesztés felkeltette egy új-zélandi robotikai vállalat, a Rocos figyelmét is, akik olyan fejlesztéssel kísérleteznek, melynek lényege: hogyan lehetne kiaknázni a mezőgazdaságban is a „Spot”-ban rejlő lehetőségeket – számolt be róla a magyarmezogazdasag.hu.

A techcég Youtube-csatornájára feltöltött videójában a „roboteb” gyümölcsösökben járkál, vagy juhokat igyekszik egyben tartani. Bár a robotkutya jól láthatóan nehezen tud lépést tartani a nyájjal, de egyelőre még csak a tesztelési fázisnál tart a cég.

A robot képes egyedül, a többi hasonló eszközzel összehangolva dolgozni, miközben folyamatosan adatokat szolgáltat a felhasználónak, illetve a nehéz terepviszonyok közepette is elboldogul.

A kísérletező cég annak fontosságát hangsúlyozza, hogy az ehhez hasonló eszközök a jövőben fontos szerepet tölthetnek majd be a gazdálkodásban, enyhítve a munkaerőhiányt, és növelve az élelmiszer-előállítás hatékonyságát.

Neked ajánljuk
Bill Gates a krumplitermesztés mellett már tejet is árul Rengeteg aláírás gyűlt össze a méheknek ártó szintetikus vegyszerek betiltásáért Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam