2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az erdők nélkül elpusztulnának a beporzók, mi pedig éhen halunk

Az erdők és fák kulcsfontosságúak a méhek, pillangók és más beporzók munkájában, ezért az élőhelyek eltűnésének azonnal gátat kell szabni a biológiai sokféleség megóvásáért – áll az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.

A FAO és a Biodiversity International közös jelentésének célja, hogy felhívja a figyelmet az erdei beporzók fontos szerepére és munkájára az erdőgazdálkodók, tájtervezők és földhasználati döntéshozók körében.

„Az erdők adnak otthont a vadméheknek, a denevéreknek, a pillangóknak és még egy sor már beporzónak, akik alapvető fontosságúak az ökoszisztémák megóvásában, a biológiai sokféleségben és a növénytermesztésben – azaz a mi élelmezésünkben”

– mondta Tiina Vahanen, a FAO erdészeti osztályának vezetője. A beporzók többségének szüksége van az erdőkre a költéshez és táplálékhoz, de az erdők eltűnésével és a klímaváltozás okozta tájátalakulással megváltozott a szerepük, ami kihat az ökoszisztéma fenntarthatóságára, az élelmezés- és létbiztonságra – jegyzi meg a jelentés.

Fotó: fao.org

A vadon élő növények mintegy 88, a haszonnövények 70 százaléka állati beporzású.

Amikor a méhek és más rovarok áthordják a pollent egyik növényről a másikra, azzal nemcsak a gyümölcsöket, az olajos magokat és a haszonnövényeinket biztosítják, hanem a nagyobb változatosságot és magasabb minőséget is.

A földhasználat és talajgazdálkodás változása tönkretehetik az élőhelyüket. A vad beporzók munkájukban nem helyettesíthetők a házi méh révén.

„Ha a szelektív fakitermelés és a ritkítás a facsoportok heterogenitásának megtartásával történik, azzal nagy szívességet teszünk a beporzóknak és más erdei életközösségeknek”

– véli Damien Bertrand, a jelentés társszerzője.

Brazíliában a méhek és erdők sokfélesége kifejezetten jó hatással volt a kávészektorra. A FAO olyan érdekességet is kiemelt, miszerint Costa Ricában egyes méhfajok csak az erdőkben találhatók.

A városok terjedése a beporzók számának csökkenését vonta magával, de a városi élőhelyek is sok beporzó fajnak adnak otthont, olykor még nagyobb sokféleséget felmutatva, mint máshol. Ezért a városi erdőgazdálkodás, más előnyei mellett, fontos szerepet játszhat a beporzóközösségek fenntartásában a város környéki térségekben – olvasható a 24.hu-n.

Neked ajánljuk
Hogyan előzhetné meg az emberiség az ökológiai összeomlást? 2. rész (videó) Az egres után a málna is el fog tűnni Magyarországról? Idegméregtől elpusztult madarakat találtak Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam