2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Külföldön is keresett a magyar kamilla

A napokban véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása, és a vadon előforduló kamilla begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett.

Az idén közel egy hónapos hosszúságú, május közepén kezdődött kamillaszezon a végéhez közelít. Az elmúlt hetek aszályos időjárása ellenére közepes mennyiségű termésre van kilátás. Igaz ez a május közepétől begyűjtött vadon termő kamillára és a termesztett kamillára is, melynek betakarítása idén június első napjaiban történt – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács tájékoztatójából.

A nyers kamillavirágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon. A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamillavirágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani.

A népi gyógyászatban régóta ismert, de a gyógyszergyártásban és a kozmetikumok készítésében is használt sziki kamilla, orvosi székfű (Matricaria chamomilla) virágzik a hortobágyi pusztán. A Hortobágy Nemzeti Park területén a gyűjtése ma már tilos, vagy engedélyhez kötött
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja.

A kamilla termesztésével napjainkban már csaknem az országban mindenütt foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben, illetve az Észak-Alföld régióban. Termesztőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult, növekvő mértéket mutat.

Termesztésben a kamilla vetése augusztusban történik, növekedését, fejlődését a tavaszi időjárás, főként a csapadék mennyisége markánsan befolyásolja. A termesztett kamilla betakarítása a beltartalom alakulásától függ, fontos a pontos időzítés, amit folyamatos mintázással és laborvizsgálatokkal tudnak meghatározni a termesztők. Az idei év a szakértők szerint jónak mutatkozik, a vízhiány hatására a zöldtömeg bizonyos területeken kisebb lett, de az állományok egységesek, sűrűk voltak, a növény nem feküdt el, kártevők, kórokozók károsítása nem jelentkezett – olvasható a NAK honlapján.

Neked ajánljuk
Segítségnyújtás földhasználóknak a gyepes élőhelyek védelmében Már látogatható a megújult füvészkert Szegeden A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek A fenntartható és kreatív jövőről is gondolkodhatnak a MANK Múzeumok éjszakájára szervezett programkavalkádjának résztvevői
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam