2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éjjeli lepkék is szorgosak a beporzásban

Egy nemrégiben megjelent brit tanulmány szerint az éjjel aktív lepkék jóval nagyobb és összetettebb beporzási hálózattal rendelkeznek, mint a nappal tevékenykedő rovarok.

A Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmány szerint az elmúlt évtizedben a növények beporzói iránt érzett aggodalom szigorúan a méhekre szorítkozott. A mezőgazdaságban bekövetkezett változások és a növényvédő szerek alkalmazása miatt számuk csökken, így egyre nagyobb figyelem irányult rájuk.

Miközben a University College London (UCL) kutatói a rovarok beporzásban való részvételét vizsgálták, közben az éjjeli lepkék aktivitását is figyelték – számolt be róla a National Geographic magyarországi hírportálja.

„Gyakran amit nem látunk, arról nem veszünk tudomást. Látjuk nappal a méheket, amint rászállnak a virágra, szóval a láthatóság szempontjából jobb műszakban dolgoznak. Azonban az éjjeli lepkék legalább ennyire fontosak. Úgy gondolom, elengedhetetlen az imázsuk javítása, hogy az emberek meglássák, milyen fontos ökológiai szerepet játszanak” – mondta Richard Walton, a kutatás vezetője.

Fotó: Shutterstock

A 838 éjjeli lepke közül 381-nél észleltek pollenszállítást. Összesen 47 különböző növényfaj pollenjét fedezték fel rajtuk, amelyből 7-et a méhek, a zengőlegyek és a nappali lepkék ritkán látogattak.

A szállított pollen 57 százalékát a tor alsó részén találták meg. A nappali beporzók 632-en voltak, és 45 növényfajt látogattak. Összehasonlításképpen a méhek közül 1548 egyed 46 növényfajt képes beporozni.

Neked ajánljuk
503 új fajt azonosítottak tavaly brit kutatók Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem Különleges városi cirkáló a Renault-tól Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam