2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nekünk csak egy fotó a természetben, a gazdáknak óriási kár

Sokan nemcsak nézik a tájat, de meg is szeretnék örökíteni magukat a virágtenger közepén. A legjobb beállítás lázas keresésében nem is veszik észre, mekkora területet taposnak le közben. Ráadásul az egészségük is veszélybe kerülhet.

Az utak mentén csodálatos látványt nyújtanak a ringatózó pipacsok, a búzavirág, a lucerna, a facélia, a bíborhere, a mustár, de gyönyörű az aranyló repcemező is. Sokan nemcsak nézik a tájat, hanem meg szeretnék örökíteni magukat a virágtenger közepén. A legjobb beállítást kutatva észre sem veszik, közben mekkora kárt okoznak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt kéri, figyeljünk rá, hogy

ne okozzunk kárt a szántóföldeken, veteményesekben, illetve a védett növényeket, állatfajokat is óvjuk

– írja a veol.hu.

Derdák Gábor 40 hektáron gazdálkodik Egyházasfaluban. Azt mondja,

már nemcsak a vadak, hanem az emberek is sok kárt okoznak.

Fotó: Shutterstock

Ők is termesztenek a gazdaságukban repcét. Igyekeznek elkerülni, hogy az út melletti táblába vessenek, mert sajnos

egyre többen mennek bele fotózkodni, miközben letiporják az egész évben dédelgetett növénykultúrájukat, amivel nagy károkat okoznak.

„Felelőtlenek az emberek. Sokszor látom, hogy terhes nők, gyerekek fotózkodnak a virágzó repcében. A repce is sok növényvédelmi kezelést kap. Minden szernek megvan a munkaegészségügyi, élelmezésügyi várakozási ideje, de erről annak, aki megáll, fogalma sincs. Lehet, hogy a gazda akár egy-két órája permetezte a területet. Nem is gondolják az emberek, hogy az egészségükre milyen káros hatással lehet. Azt sem veszik figyelembe, hogy ezek a földek magántulajdonban vannak. Szélsőséges esetben akár jogi következményei is lehetnek, ha a gazdának kárt okoznak” – mondta Derdák Gábor a veol.hu-nak.

A bálák miatti tűzveszélyről és a facebookos csoportok felelősségéről a témában a teljes cikkben, a kisalfold.hu-n olvashat, melynek újságírói egy profi fotóst is megkérdeztek a helyzetről.

Neked ajánljuk
Étolajhiány kezdődött nyugaton, luxuscikké válik a sült krumpli Egyre népszerűbb egy ősi gabonafaj, a fekete árpa Lélegzetelállító képek: májusi köd Zalában (képgaléria) Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam