2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növényszigetek: magas ágyás, emelt ágyás (videókkal)

Sok oka lehet annak, ha nem a talajon, hanem megemelve szeretnénk ágyásokat létrehozni. Lehet esztétikai, mert kiemelkedve a talajszintről látványosabb az ágyás. De könnyebb a gondozása is, ha magasabban vannak a növények. Olyan szempontból is praktikus, hogy a földibolhák körülbelül 60 centiméter magasságba már jóval kisebb számban tudnak feljutni, és károsítani.

„A divatos lakótelepi és belvárosi kertészkedés is csak magas ágyások telepítésével képzelhető el. Azokban a nagy kertekben, ahol rossz minőségű a talaj, szintén jó megoldás egy magas ágyás, amit jó minőségű földdel tölthetünk fel” – írja a magyarmezogazdasag.hu cikkében Nagy Z. Róbert.

Magas ágyás telepítésekor nagyon fontos a talajrétegezés, mégpedig azért, mert a magas ágyások nem, vagy csak alig érintkeznek az „igazi” talajjal, annak élővilágával. Ezt az élővilágot kell megteremtenünk még beültetés előtt.

 1. Alulra kerülhetnek fák, bokrok apró méretű nyesedékei, amit alaposan tömörítsünk;
 2. a következő egy szerves hulladékból álló komposztálandó réteg legyen;
 3. erre kerüljenek lehullott falevelek;
 4. ezután érett komposztréteg jön;
 5. végül a tetejére friss kerti föld kerüljön.

Az egyes rétegek magasságát a magas ágyás összmagassága határozza meg, egyenletesen, azonos magasságokban terítsük mind az öt réteget.

Feltölthetjük a teljes ágyásmagasságot, mert valamennyit úgyis süllyedni fog, amikor a korhadási folyamatok megindulnak. Szükség esetén felül pótoljuk a földréteget, lehetőleg komposzttal keverve.

Ha fából készült az ágyás, akkor minden esetben béleljük ki agrofóliával a belsejét,  hogy ne korhadjon el a keret, és hogy ne tudjon kihullani a föld a kisebb réseken. Az agrofólia a talaj felé átengedi a felesleges vizet is.

Az ágyás magasságánál több szempontot kell figyelembe venni. A túl alacsonynak nem sok értelme van, ha pedig túl magasra építjük, akkor rengeteg föld kell bele. A méretezésnél ügyeljünk a magasság és a szélesség arányára. Ha szélesre építjük, vigyázzunk a magassággal, mert nem fogjuk elérni a közepét. Ugyanezért fontos, hogy körbejárható-e a magas ágyás, vagy egy fal mellett van-e.

Olyan magas ágyás is építhető, amelyik lépcsőzetesen más-más magasságú, a különböző lehetőségekhez és igényekhez igazodva.

Egy emelt vagy magas ágyás arra is megoldást jelent, ha a kertünkben nem megfelelő a talajminőség (pl. túl agyagos vagy homokos a talaj, túl magas a talajvíz stb.). Ilyenkor egy 30-40 cm-es fakerettel kerítsünk körbe egy területet, és töltsük fel jó minőségű talaj és komposzt keverékével.

A magas ágyás előnyei:

 • nem kell műtrágyázni, hisz a talajrétegezéssel létrehoztunk egy jó minőségű, tápanyagban gazdag földkeveréket;
 • a jó talaj miatt jobb minőségűek az itt termesztett zöldségek, és szebbek az itt nevelt virágok;
 • alig kell gyomlálni, és mivel a magas ágyásban nem lépünk a talajra, nincs tömörödés, laza marad a talaj,
 • biotermékeket is termeszhetünk, mert nem a fertőzött talajba ültetünk, kevesebb növényvédelmi probléma adódik majd, és szerencsés esetben vegyszerezni sem kell;
 • a felesleges víz elszivárog a talaj felé, nem lesz a termőtalajban pangó víz, ami elrohasztja a növények gyökerét, és így a petrezselymet, sárgarépát, retket, salátát is;
 • kevesebbet kell öntözni, mivel a komposzttal feltöltött magas ágyás lassabban szárad ki, mert a komposzt jobban megtartja a nedvességet;
 • nem kell ásni, csak időnként fel kell tölteni az ágyást komposzt és föld keverékével.
Neked ajánljuk
A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot A kirgizek sem engedik ki az országukból a cukrot A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam