2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vészjósló jelentés: világszerte komoly visszaesés várható a hústermelésében

A következő két évben 1,7 százalékos visszaesés várható a globális hústermelésben az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) szerint.

A világszervezet 2020/2021-es jelentése alapján az élelmiszerpiacok még több hónapos bizonytalansággal nézhetnek szembe a koronavírus-járványnak köszönhetően, ugyanakkor az agrár-élelmiszeripar valószínűleg nagyobb rugalmasságot fog mutatni, mint más ágazatok. A negatív hatás leginkább a legkeresettebb alapanyagok ágazataiban (pl. gabonafélék, olajos növények, hús, tejtermékek, hal és cukor) lesz érzékelhető.

A FAO szerint a teljes hústermelés 1,7 százalékkal csökken a különböző állatbetegségek, a koronavírus-járványhoz kapcsolódó piaci zavarok, valamint a szélsőséges időjárási viszonyok elhúzódó hatásai miatt.

Fotó: Shutterstock

A koronavírussal kapcsolatos intézkedések hatására (a kialakult szűk logisztikai kapacitások, keresleti anomáliák, a nagy mennyiségű eladatlan húskészletek) 2020 januárjától a nemzetközi húsárak 8,6 százalékkal csökkentek. A nemzetközi húskereskedelem várhatóan mérsékelt – 2019-hez képest jóval lassabb ütemű − növekedést mutat majd, elsősorban a Kínába irányuló kereskedelem miatt – írja a nak.hu.

Neked ajánljuk
Természetvédelmi, vadgazdálkodási és méhészeti összefogás az agrártámogatások megváltoztatásáért Több 100 milliárdot veszít a magyar mezőgazdaság, ha alacsonyan marad a Duna Egyre tudatosabban fordulunk a tartósítószer-mentes és környezetkímélő élelmiszerek felé „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam