2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kis termetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.

„Magyar kutyafajtáink eredetére vonatkozó adatok alapján valószínűsíthető, hogy a Kárpát-medencében található terelőkutyák állományával keveredtek a később bekerült idegen fajták. A gyapjúkereslet növekedése és a finomabb gyapjú iránti igény kielégítése szükségessé tette a hazai rackaállomány mellett a nyugati merinói juhok behozatalát. Az állatokat terelőkutyákkal lábon hajtották hazájukból, ahogyan az máig is szokás. Sok esetben a nyájjal a kutyát is eladták, így keveredett az itt élő pásztorkutyák állománya például a francia terrier típusú terelőkutyákkal, és alakult ki egy vegyes fajtájú állomány, amely alapját képezte a mai fajtáknak. Az évtizedek során a kívánatos tulajdonságok megszilárdultak a hazai állományban is, így az energikus, fáradhatatlan, munkamániás kutyák sikeresek lettek a pásztorok körében” – írja a magyarmezogazdasag.hu oldalán megjelent cikkében Árkosi József.

Egy Bodza névre hallgató pumi Debrecenben 2016. június 23-án. A fajkutyatenyésztők legnagyobb amerikai szervezete, az American Kennel Club (AKC) 2016. június 22-én jelentette be, hogy az ősi magyar pásztorkutyát a 190. fajtaként felvette a hivatalos kutyafajták legrégebbi amerikai jegyzékére. A felvétellel a pumi előtt is megnyílt az út, hogy részt vehessen a Westminster Kennel Clubon és más nagy amerikai kutyakiállításokon
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A sokoldalú pumi

A pumi karrierje a nyáj mellől indult, hiszen eredeti közegében nem maradhatott volna fenn, ha nem lett volna minden szempontból kiváló képességű kutya. A kis testű pásztorkutyák – rendkívüli alkalmazkodóképességüknek köszönhetően – már a 20. század elején kedvelt társává váltak a városi embernek is. A pumi esetében szerencsésen ötvöződött az intelligencia és a temperamentum.

A mezőgazdasági állattartásban minden területen kiválóan alkalmazható a pumi, hiszen viszonylag kisebb méretét vakmerősége és ügyessége ellensúlyozza.

A juhász, a kondás vagy a gulyás is nagy hasznát veszi ezeknek az örökmozgó, mindenre azonnal reagáló kutyáknak. A pumi tudta nélkül nem történhet semmi a ház körül sem. Kiváló dúvadirtó is, a patkányok és más kártevők nagy pusztítója.

Egy pumi a hortobágyi pásztorok és magyar hagyományőrző pásztorkutyások találkozójának bojtár kategóriájában a Kilenclyukú híd lábánál, Hortobágyon, 2012. szeptember 8-án
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A pumi általában szemkontaktusban van gazdájával, és lesi, várja a következő feladatot. Minthogy a juhász hagyományosan hónapokat töltött kutyájával kettesben a pusztán, így

az örökös figyelem, a gazdára fókuszált viselkedés mélyen rögzült a fajtában.

Betegségekre nem fogékony, energikus, életteli kutya; magas kort, 15-16 évet is megél különösebb probléma nélkül.

Tartás

A többi pásztorkutyához hasonlóan a pumi igénytelen, környezetéhez általában nagyon jól alkalmazkodik. Nagy a mozgás- és munkaigénye, ezért csak olyan városi gazdának való, aki tisztában van azzal a felelősségével, hogy 15 éven át aktív életet tud biztosítani a kutya számára. Kertes házban megfelelően ki tudja elégíteni mozgásigényét, de foglalkoztatni kell őt, fontos számára a személyes kapcsolat közös játék révén. Örömét leli a munkában, a gazdával közösen megoldott feladatokban. 

Szabadban tartva olyan helyet érdemes készíteni a számára, amely védi az időjárás viszontagságaitól, és ahonnan szemmel tudja tartani a területet. Jó, ha látja a ház bejáratát, mivel ha nem tudja a gazda lépéseit követni, inkább a lábtörlőn alszik, nehogy lemaradjon valamiről.

Ezen az 1960. júniusában készült felvételen Győri István számadó gulyás, a bokrosi Kossuth Termelőszövetkezet tagja lebbencslevest készít bográcsban a legelőn, oldalán pumi fajtájú kutyájával
Fotó: MTI / Fehérváry Ferenc

A fajta jövője

A Kistermelők Lapjában megjelent cikk szerint a puminak elsődlegesen a jószág mellett lenne a helye;

a fajta fenntartásának nagyon fontos része lenne, ha minél több állattartó, gazdálkodó vállalná, hogy tisztavérű, törzskönyvezett kutyával dolgozzon. A többi magyar kutyafajtával együtt hungarikum, élő nemzeti örökségünk része, melynek fenntartása a mi felelősségünk.

Ahogyan a gazdasági haszonállatok esetében, ugyanúgy a kutyákra is érvényes, hogy csak a regisztrált, törzskönyvben rögzített egyedek tekinthetők a fajta részének.

Az Elismert Tenyésztő Szervezet keretében az idén már 20 éve fennálló Magyar Pumi Klub nagyjából 40 taggal végez tenyésztői tevékenységét, és még körülbelül 10-15 egyéb szervezethez tartozó, vagy éppen szervezeten kívüli tenyésztő foglalkozik a fajtával.

A bajai Keve Gábor juhokat terel Jónás nevű, pumi fajtájú kutyájával a hortobágyi pásztorok és magyar hagyományőrző pásztorkutyások találkozóján, Hortobágyon, 2011. szeptember 17-én. Az eseményen a pumi, puli és a mudi fajták tenyészszemléje mellett országos terelőbajnokságot is rendeztek
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A Magyar Pumi Klub egész évben szervez programokat, teljesítmény- és küllembírálatokat, tenyésztői szemléket, valamint nyílt napokat a fajta iránt érdeklődők és a szakemberek számára. A regisztrált állomány létszáma egy hosszabb leszálló ág után ismét lassú emelkedésnek indult, ám mindinkább családi és sportkutya szerepbe kerülnek a kutyák.

A Magyar Pumi Klub, mint a fajtát gondozó szervezet, fontos feladatának tekinti a pumi eredeti formájának és tulajdonságainak a megőrzését, ehhez viszont megfelelő, vállalkozó szellemű partnerek, gazdák közreműködésére van szükség.

Érdemes elolvasni a cikk eredeti oldalán Kassai Gabriella rövid, Pumi mellett nem lehet unatkozni című írását is.

Neked ajánljuk
Disznók és tehenek érzelmeit vették górcső alá Tévhitek és tények a biogazdálkodásról A méhecskék csodálatos világa (ismeretterjesztő film) Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam