2020. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élő nemzeti kincsünk: a pumi

A kutyák bohócaként is emlegetett magyar terelő pásztorkutyát az alkalmazkodás iskolapéldájaként tartják számon. Hosszú út vezetett a pásztor csizmaszára mellől a modern nagyvárosok forgatagáig, melyet ez a viszonylag kis termetű, csupa szív kutya sikeresen teljesített.

„Magyar kutyafajtáink eredetére vonatkozó adatok alapján valószínűsíthető, hogy a Kárpát-medencében található terelőkutyák állományával keveredtek a később bekerült idegen fajták. A gyapjúkereslet növekedése és a finomabb gyapjú iránti igény kielégítése szükségessé tette a hazai rackaállomány mellett a nyugati merinói juhok behozatalát. Az állatokat terelőkutyákkal lábon hajtották hazájukból, ahogyan az máig is szokás. Sok esetben a nyájjal a kutyát is eladták, így keveredett az itt élő pásztorkutyák állománya például a francia terrier típusú terelőkutyákkal, és alakult ki egy vegyes fajtájú állomány, amely alapját képezte a mai fajtáknak. Az évtizedek során a kívánatos tulajdonságok megszilárdultak a hazai állományban is, így az energikus, fáradhatatlan, munkamániás kutyák sikeresek lettek a pásztorok körében” – írja a magyarmezogazdasag.hu oldalán megjelent cikkében Árkosi József.

Egy Bodza névre hallgató pumi Debrecenben 2016. június 23-án. A fajkutyatenyésztők legnagyobb amerikai szervezete, az American Kennel Club (AKC) 2016. június 22-én jelentette be, hogy az ősi magyar pásztorkutyát a 190. fajtaként felvette a hivatalos kutyafajták legrégebbi amerikai jegyzékére. A felvétellel a pumi előtt is megnyílt az út, hogy részt vehessen a Westminster Kennel Clubon és más nagy amerikai kutyakiállításokon
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A sokoldalú pumi

A pumi karrierje a nyáj mellől indult, hiszen eredeti közegében nem maradhatott volna fenn, ha nem lett volna minden szempontból kiváló képességű kutya. A kis testű pásztorkutyák – rendkívüli alkalmazkodóképességüknek köszönhetően – már a 20. század elején kedvelt társává váltak a városi embernek is. A pumi esetében szerencsésen ötvöződött az intelligencia és a temperamentum.

A mezőgazdasági állattartásban minden területen kiválóan alkalmazható a pumi, hiszen viszonylag kisebb méretét vakmerősége és ügyessége ellensúlyozza.

A juhász, a kondás vagy a gulyás is nagy hasznát veszi ezeknek az örökmozgó, mindenre azonnal reagáló kutyáknak. A pumi tudta nélkül nem történhet semmi a ház körül sem. Kiváló dúvadirtó is, a patkányok és más kártevők nagy pusztítója.

Egy pumi a hortobágyi pásztorok és magyar hagyományőrző pásztorkutyások találkozójának bojtár kategóriájában a Kilenclyukú híd lábánál, Hortobágyon, 2012. szeptember 8-án
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A pumi általában szemkontaktusban van gazdájával, és lesi, várja a következő feladatot. Minthogy a juhász hagyományosan hónapokat töltött kutyájával kettesben a pusztán, így

az örökös figyelem, a gazdára fókuszált viselkedés mélyen rögzült a fajtában.

Betegségekre nem fogékony, energikus, életteli kutya; magas kort, 15-16 évet is megél különösebb probléma nélkül.

Tartás

A többi pásztorkutyához hasonlóan a pumi igénytelen, környezetéhez általában nagyon jól alkalmazkodik. Nagy a mozgás- és munkaigénye, ezért csak olyan városi gazdának való, aki tisztában van azzal a felelősségével, hogy 15 éven át aktív életet tud biztosítani a kutya számára. Kertes házban megfelelően ki tudja elégíteni mozgásigényét, de foglalkoztatni kell őt, fontos számára a személyes kapcsolat közös játék révén. Örömét leli a munkában, a gazdával közösen megoldott feladatokban. 

Szabadban tartva olyan helyet érdemes készíteni a számára, amely védi az időjárás viszontagságaitól, és ahonnan szemmel tudja tartani a területet. Jó, ha látja a ház bejáratát, mivel ha nem tudja a gazda lépéseit követni, inkább a lábtörlőn alszik, nehogy lemaradjon valamiről.

Ezen az 1960. júniusában készült felvételen Győri István számadó gulyás, a bokrosi Kossuth Termelőszövetkezet tagja lebbencslevest készít bográcsban a legelőn, oldalán pumi fajtájú kutyájával
Fotó: MTI / Fehérváry Ferenc

A fajta jövője

A Kistermelők Lapjában megjelent cikk szerint a puminak elsődlegesen a jószág mellett lenne a helye;

a fajta fenntartásának nagyon fontos része lenne, ha minél több állattartó, gazdálkodó vállalná, hogy tisztavérű, törzskönyvezett kutyával dolgozzon. A többi magyar kutyafajtával együtt hungarikum, élő nemzeti örökségünk része, melynek fenntartása a mi felelősségünk.

Ahogyan a gazdasági haszonállatok esetében, ugyanúgy a kutyákra is érvényes, hogy csak a regisztrált, törzskönyvben rögzített egyedek tekinthetők a fajta részének.

Az Elismert Tenyésztő Szervezet keretében az idén már 20 éve fennálló Magyar Pumi Klub nagyjából 40 taggal végez tenyésztői tevékenységét, és még körülbelül 10-15 egyéb szervezethez tartozó, vagy éppen szervezeten kívüli tenyésztő foglalkozik a fajtával.

A bajai Keve Gábor juhokat terel Jónás nevű, pumi fajtájú kutyájával a hortobágyi pásztorok és magyar hagyományőrző pásztorkutyások találkozóján, Hortobágyon, 2011. szeptember 17-én. Az eseményen a pumi, puli és a mudi fajták tenyészszemléje mellett országos terelőbajnokságot is rendeztek
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A Magyar Pumi Klub egész évben szervez programokat, teljesítmény- és küllembírálatokat, tenyésztői szemléket, valamint nyílt napokat a fajta iránt érdeklődők és a szakemberek számára. A regisztrált állomány létszáma egy hosszabb leszálló ág után ismét lassú emelkedésnek indult, ám mindinkább családi és sportkutya szerepbe kerülnek a kutyák.

A Magyar Pumi Klub, mint a fajtát gondozó szervezet, fontos feladatának tekinti a pumi eredeti formájának és tulajdonságainak a megőrzését, ehhez viszont megfelelő, vállalkozó szellemű partnerek, gazdák közreműködésére van szükség.

Érdemes elolvasni a cikk eredeti oldalán Kassai Gabriella rövid, Pumi mellett nem lehet unatkozni című írását is.

Neked ajánljuk
Napi több ezer kilogramm termés várható Európa legnagyobb vertikális farmján Amerikai–brit antibiotikumhasználati vita Magyar kutatók véletlenül létrehoztak egy olyan hibrid halat, ami soha nem létezett Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége Csaknem félszáz delfin sodródott partra Massachusettsben, önkéntesek mentették meg őket (videóval)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam