2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Majommunka-mentességet igazoló címkével árusítják a jövőben a thaiföldi kókuszdiót (videóval)

Majommunka-mentességet igazoló címkével kell ellátni Thaiföldön a kereskedelmi forgalomba kerülő kókuszdiót a jövőben, miután állatvédők a makákók kizsákmányolásával vádolták meg a helyi kókuszipart, és egyes amerikai, brit és holland áruházláncok levették polcaikról a thaiföldi kókuszdiót.

A botrány nyomán a thaiföldi kormány a héten bejelentette, hogy a jövőben kóddal teszik visszakövethetővé, hogy az adott kókusz olyan farmról származik, amely nem alkalmaz majmokat a termés betakarítására.

Jurin Laksanawisit thaiföldi kereskedelmi miniszter mindazonáltal visszautasította az állatvédők vádjait, és azt állította, hogy a kókuszszedő makákók nem alkotják a kókuszipar gerincét, hanem főként turisztikai attrakciót jelentenek, nem bántják őket. Mint elmondta,

a termelők beleegyeztek abba, hogy címkével azonosítsák a farmokat annak érdekében, hogy bizonyítható legyen, nem használják ki a majmokat a termés begyűjtésére.

„Különbség van aközött, hogy a majmokkal a hagyományok vagy a turisták miatt szedetik le a kókuszt, és aközött, hogy ipari méretű kókuszbetakarításnál használják őket. Nem jövedelmező ipari szinten használni a majmokat. Vannak sokkal hatékonyabb és jövedelmezőbb eszközök és módszerek a kókuszdió szüretelésére” – fejtette ki a miniszter.

A kókusztej egyik legnagyobb exportőrének számító délkelet-ázsiai országban a PETA állatvédő szervezet szerint makákókkal szedetik a kókuszdiót a magasra növő pálmákról.

A PETA aktivistái nyolc, állatokat foglalkoztató kókuszfarmra látogattak el, amelyeknek munkatársai elmondták, hogy két nagy belföldi kókusztejtermelőnek szállítanak be. Ezek Aroy-D és Chaokoh néven forgalmazzák termékeiket, amelyek az egész világon megvásárolhatók.

A farmokon méltatlan körülmények között kihasználják az állatokat a szervezet vizsgálata szerint: naponta 10 ezer darab kókuszdiót hoznak le a fákról az állatok. A PETA aktivistái a majmokat betanító központokat is felkeresték.

A szervezet ázsiai divíziójának pénteki adatai szerint több mint 15 ezer európai üzlet döntött úgy, hogy nem vásárol többé thaiföldi kókuszterméket a PETA által feltárt visszásságok miatt.

Munkába fogott majmot itat az egyik gazda Fotó: youtube.com

Laksanawisit szerint a majommunka nagyon ritka az iparágban. A miniszter meghívta a külföldi diplomatákat, importőröket és állatvédőket, hogy amint lecseng a koronavírus-járvány, nézzék meg közelebbről a kókusztermelő farmokat.

A PETA szerint azonban a majomtrénerek egészen mást mondanak. A Thaiföld déli részén lévő Ban Loong Nan majomkiképző-központban dolgozó 64 éves Somchai Duangmunta elmondta, hogy a majmok a régió ipari méretű kókuszdió-termelésében is nagyon elterjedtek.

„Tulajdonképpen a majmoktól függünk, mivel a kókuszpálmák nagyon magasak. Nehéz sarlóval leszedni a diót”

– mondta. Az emberek ezen a területen generációk óta élnek együtt a majmokkal.

Apirat Kongsompong, a thaiföldi hadsereg vezetője szerint a majmok kókuszdiószedésre való használata régi helyi szokás, amelyet meg kellene őrizni. Mint közölte, nem alkalmazzák az állatmunkát olyan nagy mértékben, mint ahogyan azt a PETA jelentette.

A Kókusztermelők Szövetségének elnöke, Nukul Luk-In szerint a kókuszszedők hosszú póznákon elhelyezett vágóeszközökkel szedik a diókat, csak akkor vetik be a majmokat, ha azzal nem érnek el egy nagyon magasan lévő termést.

Thaiföld 2019-ben 12,3 milliárd baht (122,7 milliárd forint) értékű kókusztejet exportált, ezen belül 2,2 milliárd bahtnyit (21,9 milliárd forintnyit) az Európai Unióba és Nagy-Britanniába.

A PETA kampánya Carrie Symonds, Boris Johnson brit miniszterelnök menyasszonya révén kapott nagy nyilvánosságot.

Neked ajánljuk
Tévhitek és tények a biogazdálkodásról Megérkezett az elektromos mobilitási üzletágba a Foxconn Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában A Totalcar tesztelhette az új Peugeot 308-as kombi kivitelét is A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam